Hlavní obsah

Potrestaný policista Huml: Řízení policie je despotické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vedoucí středočeské dopravní policie Stanislav Huml napsal ve středu ministru vnitra Františku Bublanovi otevřený dopis, v němž tvrdě odsoudil policejní prezídium za postup proti dopravním policistům, kritizujícím nákup luxusních vozů Ford Mondeo. Řízení policie je podle Humla despotické a demagogické.

Článek

Vše začalo v roce 2004, kdy středočeská policie nakoupila 18 vozů Ford Mondeo za 12,5 miliónu korun pro dálniční oddělení. Policisté Petr Šlechta a Miloslav Černý před novináři komentovali nadstandardní výbavu vozů - pozastavili například nad drahou audio sestavou či koženými sedačkami, které jsou podle jejich názoru naprosto nevhodné, neboť výstroj na opasku je naprosto zničí.  

Podle ředitele středočeské policejní správy oba zaměstnanci neplnili základní povinnosti policisty a oba je potrestal - jednoho důtkou, druhému snížil plat. Nadřízený Stanislav Huml se jich zastal a protestoval proti jejich potrestání. Za to byl loni na jaře degradován.

Všichni tři policisté se proti trestům odvolali v rámci policie, ale stížnost byla policejním prezidentem Jiřím Kolářem zamítnuta. Mluvčí policie Blanka Kosinová upozornila, že u policie je přesně stanoveno, kdo smí podávat  informace médiím. Podporu všem třem mužům naopak vyjádřily policejní odbory. Všichni tři policisté se proto obrátili na soud a v úterý byl v případě Petra Šlechty vynesen rozsudek - Městský soud v Praze zrušil policejním prezídiem potvrzené snížení platu. [celá zpráva]

Huml opět píše ministrovi

Huml se na základě rozsudku obrátil přímo na ministra vnitra a to otevřeným dopisem. Potrestaní žádali ministra vnitra o zásah již v době ministrování současného premiéra Stanislava Grosse, ale tehdy odpověď nedostali.

"Vnitřní předpisy policie jsou nutné. Nesmějí však překročit stín Ústavy. Management to má znát a ne se nechat poučovat od svých podřízených prostřednictvím soudu. Pokud tomu tak je, svědčí to o velmi slabém právním vědomí vrcholového managementu policie a to je tragédie," napsal dnes Huml Bublanovi.

Otevřený dopis Stanislava Humla
ministru vnitra najdete zde

"Působí to celé dojmem, že z policistů chce někdo vychovat roboty. Lidi bezmezně poslušné (k tomu se musí bát),  bez vlastního názoru a odvahy. To je však zcela v rozporu s tím, jaké lidi policie potřebuje. Přemýšlivé, statečné, aktivní a ambiciózní," soudí šéf středočeské dopravky.

"Tady nejde o exces, kdy někdo chybně rozhodl ve stresu nebo časové tísni. Oni nad tím dlouho přemýšleli než rozhodli a ignorovali můj návrh na netrestání, který byl odůvodněn stejně jako rozsudek soudu. Dokonce měli tu drzost mě za to potrestat. Bude někdo za toto zneužití moci brán k odpovědnosti, pane ministře?" uzavřel Huml.

Výňatek z dopisu Stanislava Humla:

Dnes jsme ale v extrému. Novináři dělají anketu, kam pojedete na dovolenou a policista na ní odpoví - zeptejte se tiskové mluvčí, nesmím odpovědět.

Vedoucímu odboru dopravní policie ukládá jeden pokyn medializovat příčiny dopravních nehod a ovlivňovat veřejnost  k dodržování pravidel silničního provozu a podle jiného pokynu je vyšetřován a trestán, když se o to snaží. Že je to Kocourkov? Ne, to je despotické a demagogické řízení policie 21. století.

Otevřený dopis, který Huml zaslal služební cestou, ještě do ministrovy kanceláře nedorazil. Ministr Bublan se s obsahem dopisu dosud neseznámil, proto na něj nemůže reagovat, uvedla ve středu odpoledne ministrova mluvčí Radka Kovářová s tím, že Bublan je od rána na zasedání vlády.

Související témata:

Související články

Policista Huml žaluje své nadřízené

Ředitel středočeské dopravní policie a zřejmě nejznámější tuzemský dopravní policista Stanislav Huml podal v pondělí žalobu na vedení policie. Nadřízení...

Výběr článků

Načítám