Hlavní obsah

Potápěčka zemřela v zatopeném lomu na Chrudimsku

Právo, ner
Chrudim

O pomoc záchranářů volali potápěči v sobotu krátce před polednem z břehu lomu u Trhové Kamenice na Chrudimsku. Z téměř dvacetimetrové hloubky se vynořila s pomocí kolegů 45letá žena, která nejevila známky života. I přes intenzivní resuscitaci se ji nepodařilo zachránit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Na místo události byly okamžitě vyslány dvě posádky, z toho jedna s lékařem, a vrtulník hradecké záchranné služby. Na místě nehody tým záchranářů bojoval o život ženy s nasazením všech sil včetně podání farmak, připojení k monitoru srdeční akce a k umělé plicní ventilaci. Bohužel přes veškerou snahu se nepodařilo obnovit u ženy srdeční akci,“ řekl mluvčí záchranky Pardubicka Aleš Malý.

„Byla to zkušenější potápěčka, nebyl to její první ponor. Nicméně nad hladinu zřejmě vystoupala jiným způsobem, než jak měla,“ soudí krajský policejní mluvčí Petr Voldán. Případ se stále vyšetřuje.

„Dekompresní přestávky při vynořování jsou záležitostí nesmírně důležitou a zkušení potápěči je rozhodně nepodceňují. Nejčasnější příčinou předčasných vynoření bývá panika člověka, pokud zjistí nebo má dojem, že mu selhala technika, že má málo vzduchu,“ řekl Právu zkušený potápěč Radek Nechvíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám