Hlavní obsah

Poškozená památka UNESCO v Olomouci: Cizinec vyšplhal na římsu sloupu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v centru Olomouce, který je zapsán na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se v noci na pátek šplhal 26letý cizinec. Dostal se zhruba do poloviny jeho výšky, sundat jej museli hasiči.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Cizince policisté objevili na římse nad kaplí sloupu Nejsvětější Trojice

Článek

Muže lezoucího na památku si kolem půl třetí ráno všiml svědek, který to oznámil policii. Cizinec vylezl zhruba 18 metrů vysoko na římsu nad kaplí, která je součástí sloupu. „S policisty nekomunikoval a nehybně ležel na sloupu,“ uvedla mluvčí policie Irena Urbánková.

Policisté požádali o spolupráci hasiče, kteří muže pomocí výškové techniky sundali dolů. „Policisté provedli orientační dechovou zkoušku a test na omamné látky, obojí bylo negativní. Proč na sloup vylezl, policisté zjišťují,“ doplnila mluvčí s tím, že poškození památky její kolegové prověřují jako přestupek.

Olomoucká památka se nestala terčem vandalismu poprvé, podobný případ řešili policisté loni v květnu, když pachatelé poničili několik pískovcových skulptur na sloupu.

Pětatřicet metrů vysoký sloup Nejsvětější Trojice, postavený v letech 1716 až 1754, je nejvyšší sousoším v ČR. Na seznam světového kulturního dědictví UNESCO byl zapsán v roce 2000 jako jedno z vrcholných děl středoevropského baroka.

Reklama

Výběr článků

Načítám