Hlavní obsah

Porozvodová válka bratry do vesničky SOS neposlala

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva bratři z Prahy ve věku osm a devět let si mohou oddechnout. Nemusejí na tři měsíce putovat do SOS dětské vesničky jen kvůli tomu, že jejich rodiče vedou porozvodovou válku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Městský soud v Praze totiž zrušil verdikt obvodního soudu, který na návrh sociálky rozhodl, aby matka děti okamžitě převezla do tzv. neutrálního prostředí, a současně jí zcela zakázal se nimi vídat nebo je jakkoli kontaktovat.

O rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5, jež by tvrdě dopadlo především na děti, Právo informovalo přede dvěma týdny. Soud přistoupil k radikálnímu opatření poté, co se vztah mezi rodiči vyhrotil, děti k otci takřka přestaly chodit, začaly mít absence ve škole ve chvíli, kdy je v ní měl otec přebírat, a kluci také začali tvrdit, že je otec bije a zavírá v kumbále. Jednání otce dokonce prověřovala policie, ale došla k závěru, že nespáchal žádný trestný čin.

Soud posílá bratry do dětského domova, matka se s nimi schovává

Krimi

Matka reagovala na verdikt obvodního soudu tak, že i s dětmi zmizela. Kluci nenastoupili do školy a s matkou se skrývali neznámo kde. Matka ještě podala odvolání, kterému nakonec soud vyhověl, byť jedním dechem odvolací senát dodal, že matka si svým přístupem skutečně zahrává s ohněm.

„Odnětí dítěte z péče matky představuje až nejkrajnější opatření, které lze uplatnit pouze v nejvážnějších případech, a musí se tedy opírat o dostatečně závažné argumenty motivované zájmem dítěte. Rodiče před tímto krokem musejí dostat šanci napravit nedostatky a péči o dítě vykonávat řádně, aby ohrožení dítěte odstranili,“ konstatoval odvolací soud v čele s Martinem Jachurou.

Soudci upozornili, že děti měly skončit v SOS vesničce, přestože soud předtím nevyužil žádné mírnější prostředky, jako je napomenutí matky či stanovení dohledu.

„Rovněž rodiče nebyli žádným způsobem na rozhodnutí upozorněni, a tak nemohla být nabídnuta žádná variantní řešení. Dosud tak nebyla splněna podmínka pro možné umístění nezletilých do neutrálního prostředí, byť dle názoru odvolacího soudu to situace možná bude vyžadovat, pokud matka bude i nadále postupovat proti zájmu dětí,“ varovali soudci.

Městský soud zdůraznil, že matka musí děti přivést k jednání obvodního soudu plánované na konec září, kde se bude opět řešit jejich výchova.

Matka: Skrývat už se nebudeme

„Současný stav je zcela alarmující, z obsahu spisu vyplývá, že matka se může dopouštět kriminálního jednání, děti jsou v databázi pohřešovaných osob, jejich současný pobyt není znám a zanedbávají školní docházku,“ dodali soudci.

Právu se matku podařilo kontaktovat a z komunikace plyne, že po rozhodnutí odvolacího soudu už se dál s dětmi nebude skrývat.

„Nyní chceme jenom v klidu žít, což znamená chodit do práce, do školy, vídat se s kamarády, které známe řadu let, těšíme se na hokej. Nejdříve zamíříme k prarodičům, kteří se o nás strachovali, obejmeme sestřenice, tety a kamarády,“ napsala matka.

„Schovávali jsme se u hodných lidí, v místě vynuceného pobytu si kluci našli kamarády. Snažila jsem se, aby jim zůstal pravidelný režim, takže když začala škola, vstávali jsme ráno jako ostatní a dopoledne jsme se učili. Škola nespolupracovala, koupila jsem tedy učebnice a školní pomůcky nové. Děti by měly být zhruba stejně daleko jako jejich spolužáci,“ popsala život na útěku.

„Kluci měli špatné sny. V noci se budili s tím, že plot dětského domova je příliš vysoko a že ho nemohou přelézt, že dveře jsou sice otevřené, ale na kliku nedosáhnou, že je policie tahá ze školy. Uklidňovala jsem je, že vše zvládnou a že vše špatné jednou skončí, že se vrátí posíleni zpátky ke svému původnímu životu. Nedůvěra ve spravedlivý systém však dle mého názoru v dětech zůstane navždycky, obtížně jim nyní budu vysvětlovat, že to s nimi sociální pracovnice myslí dobře,“ dodala matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám