Hlavní obsah

Pomoc, propadl se pode mnou led! Hasiči nacvičovali záchranu na zamrzlé hladině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápy, Praha-Východ

Na vodní nádrži na Ostrovském potoku v Zápech u Prahy bylo v pátek rušno. Zmrzlou hladinu využili ke každoročnímu tréninku hasiči. Jednotky ze Staré Boleslavi a Benátek nad Jizerou tu nacvičovaly různé způsoby záchrany tonoucího v probořeném ledu. Sledovala je u toho kamera Novinek.

Hasiči cvičili záchranu na leduVideo: Novinky

 
Článek

Záchranná vesta, helma a tzv. suchý oblek, přes který by se neměla dostat voda. To mají na sobě hasiči, kteří jsou přivoláni k záchraně tonoucího člověka, jenž se probořil do ledu.

A právě tento ústroj si v pátek „užili“ středočeští hasiči naplno, během zimního cvičení si ho postupně navléklo několik jednotek.

„V první části si cvičící vyzkoušeli proboření na měkkém ledě, jak se dostat správně z ledu, překulovat se tak, aby se pod nimi nebořil led. Poté se přesunuli na pevnější část, kde probíhal nácvik záchrany za pomoci technických prostředků,“ popsal Novinkám velitel stanice z Benátek nad Jizerou Antonín Svoboda.

Foto: Novinky

Hasiči cvičí v těchto dnech na ledu

„Můžete vidět, jak se k tonoucímu přibližuje záchranář, který je jištěný. Jeho úkolem je uklidnit tonoucí osobu, přistoupit k ní zezadu, a pokud používá smyčku nebo páteřovou desku, tak ji podsunout pod tonoucího. Jistící skupina pak provádí přitažení tonoucího a záchranáře zpět ke břehu,“ popsal úkol, který většinu času na ledu nacvičovali.

Každý ze zapojených si vyzkoušel roli jak zachraňujícího, tak tonoucího – koupel v ledové vodě tedy neminula žádného hasiče. Nikdo z nich však nepůsobil, že by mu ledová voda a zima dělala potíže.

Bruslení pod minaretem: Zámecký rybník láká na čistou ledovou plochu

Domácí

Podle velitele z Benátek bývají k podobným zásahům na ledové vodní ploše voláni několikrát za zimu. Z ledu zachraňují nejenom lidi, ale i zvířata.

„V poslední době byla jednotka vyslaná při rozlití lagun, záplavách a následném zamrznutí. Docházelo k zamrznutí divé zvěře a jednotky prováděly jejich záchranu,“ vzpomínal Svoboda na jednu z akcí.

Foto: Novinky

Hasiči mají na sobě červené, tzv. suché, obleky

Jedna vodní plocha, různé tloušťky ledu

Lidé by podle něj neměli na ledu zbytečně riskovat a dávat si pozor na to, jaká je nosnost ledu. Za bezpečnou sílu ledové krusty se zpravidla uvádí přibližně 10 centimetrů na jednu osobu.

„Stává se ale, že si lidé neuvědomují, že sice vstupují na pevný led, ale pohybem po hladině se dostanou například k přítoku, kde je únosnost ledu slabší,“ upozorňuje Svoboda.

Pokud se začne ozývat nebezpečné praskání, člověk by si měl lehnout, tím rozprostřít svou váhu na větší plochu, a vracet se ve směru, ve kterém přišel.

Foto: Novinky

Bezpečná tloušťka ledu začíná na cca 10 centimetrech

A co dělat v případě, že se pod námi ledová vrstva přece jen proboří?

„Pokud je to možné, přivolat pomoc. Když to jde, snažíme se vyprostit, pokud se dostaneme na hranu ledu, překulujeme se bokem, tak aby se roznesla váha. Nesnažíme se ihned postavit, protože by mohlo dojít znovu k proboření,“ radí velitel.

Když si všimneme tonoucí osoby, opět je na prvním místě volání pomoci a oznámení záchranným složkám. „Pokud máme poblíž lano, opasek nebo něco podobně delšího, můžeme se pokusit tu osobu zachránit, ale nedoporučoval bych se k ní přibližovat, aby nedošlo i k vašemu propadnutí ledem,“ upozorňuje na závěr.

Nechoďte na led, dva lidé se tu probořili. Bruslení na Malši v Budějovicích zarazili strážníci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám