Hlavní obsah

Bruslení pod minaretem: Zámecký rybník láká na čistou ledovou plochu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na krajích spíše připomínající roletu, dál od břehu už k bruslařům vstřícný. A navíc holý, bez sněhové čepice. Zámecký rybník v Lednici na Břeclavsku, lemovaný ze všech stran cestou od zámku k minaretu, nabízí vyžití pro bruslaře.

Zámecký rybník si našli bruslaři i v pondělíVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Zámecký rybník v Lednici byl pro mnohé bruslaře logickou volbou, klidná plocha nedávno opravené nádrže v parku slibovala, že už může být dostatečně promrzlá. Vodohospodáři jako pomyslnou hranici bezpečného vstupu uvádí tloušťku ledu nejméně deset centimetrů.

„Nemáme strach, o víkendu tady bylo plno,“ nepřipouštěla si pochyby trojice vysokoškoláků, kteří vyrazili v pondělní dopoledne na led. Na brusle se těšili. „Loni nebyla příležitost. Ten jediný den, kdy to bylo možné, jsme tu zrovna nebyli. Letos už jsme brusle nevzali zbytečně,“ řekli, než vyrazili na cestu po zamrzlé hladině. Ta na kraji parku, nepříliš daleko od koryta volně tekoucí Zámecké Dyje, spíše připomínala roletu. „Dál už je to dobré,“ pochvalovali bruslaři.

Z polí pod vodou jsou přírodní kluziště

Nebruslí se jen v Lednici. Bruslaři míří i na další místa. A nejen na tradiční rybníky, nádrže atp. Bruslí se i na polích. Tedy na těch, kde po deštích a z roztátého sněhu vznikly rozsáhlé vodní laguny. Chystali jsme se o víkendu s chasou zahrát si hokej. Led se zdál pevný i na Šutráku, ale nakonec jsme se rozhodli pro velkou louži na poli. Přeci jen, když nás bude najednou na stejném místě osm, je to jistější na kaluži než v hluboké pískovně,“ vysvětlil člen krojované chasy ze Staré Břeclavi, proč vsadili na rozlehlé kluziště ze srážek na poli.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zámecký rybník si našli bruslaři i v pondělí

Reklama

Výběr článků

Načítám