Hlavní obsah

Nechoďte na led, dva lidé se tu probořili. Bruslení na Malši v Budějovicích zarazili strážníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Bruslení na slepém rameni Malše v Českých Budějovicích zarazili v neděli strážníci, a to kvůli zprávě o dvou bruslařích, pod nimiž se prolomil led. Místo oblepili páskami a hlídali, aby se nikdo na zamrzlou plochu nevydával.

Lidé v neděli dopoledne bruslili na řece Malši v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

„Důrazně prosíme veřejnost, nevstupujte na zamrzlou část řeky Malše ve slepém rameni!!! Síla ledu není dostatečná a dnes došlo k prolomení ledu pod dvěma osobami,“ uvedli v neděli odpoledne českobudějovičtí strážníci v prohlášení na sociálních sítích.

Jejich mluvčí Věra Školková Novinkám řekla, že informaci o proboření dvou osob má městská policie pouze zprostředkovanou. Podle několika příspěvků na sociálních sítích se probořil muž, který táhl sáňky s batoletem. Prý následně sám vyhledal lékařkou pomoc.

Strážníci odpoledne řeku před bruslaři střežili. „Místo je zajištěno páskami proti vstupu,“ doplnila mluvčí městské policie.

Ještě dopoledne byly na slepém rameni Malše desítky lidí, a to i přesto, že kousek odtud na soutoku s Vltavou není voda vůbec zamrzlá. „Vyrazil jsem sem s dětmi a moc dobře vím, že nás tento led bezpečně unese,“ pochvaloval si ještě dopoledne jeden z bruslařů.

Před bruslením na řekách a přehradách varují i jihočeští hasiči. „V minulosti jsme měli několik výjezdů k tonoucím i na opravdu velkých rybnících na Třeboňsku,“ zmínila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Lidé v neděli dopoledne bruslili na řece Malši v Českých Budějovicích

Za bezpečnou se obecně považuje síla ledu minimálně 10 cm. Ta na některých vodních plochách sice je, ale ne rovnoměrně. Lákadlo v podobě na pohled pěkného ledu je však pro bruslaře mnohdy silnější.

Led jako zrcadlo přilákal desítky bruslařů i na lipenskou vodní nádrž. I tam přitom není zrovna bezpečno.

Rozhodně se lidé zatím nemohou vydávat na ledovou magistrálu, která vede jen při opravdu tuhých mrazech z Frymburku přes Přední Výtoň až k Lipnu nad Vltavou. Na webových stránkách je zákaz vstupu.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Malše je kousek od slepého ramene zamrzlá jen místy

„Samozřejmě, že na některých místech je to bezpečné. Například tady v Dolní Vltavici má led jedenáct centimetrů. Rozhodně by se však neměl nikdo vydávat přes přehradu,“ uvedl v souvislosti s bruslaři lipenský vodní záchranář Milan Bukáček.

Zmínil, že tloušťka ledu je různá a že v současné době jsou třeba zátoky zamrzlé jen opravdu slabě. „Tam, kde je na přehradě tekoucí voda, není v současné době led vůbec žádný. To se týká nyní například Frymburku,“ podotkl záchranář.

Zmrzla voda vylitá z břehů. Z luk u Dobřan se stalo přírodní kluziště

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám