Hlavní obsah

Politická hra ochromila práci ostravského soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Zdržení soudního projednávání několika závažných kauz, mimo jiné tunelování Českomoravské družstevní spořitelny či rozsáhlých machinací v Kovohutích Břidličná. Takový důsledek má rozhodnutí moravskoslezských krajských zastupitelů. Ti ve čtvrtek na druhý pokus odmítli prodloužit mandát přísedícímu ostravského krajského soudu Václavu Fabiánovi, důvodem je dosud přehlížená informace, že Fabián byl dříve členem KSČ a předsedou výborů ROH a SSM ve státním podniku Hutní montáže Ostrava.

Článek

Ke znovuzvolení 58letého Fabiána, jenž působil jako přísedící třicet let, politiky nepřesvědčil ani místopředseda ostravského soudu Čestmír Duda, který se za něj přišel osobně přimluvit a také informoval zastupitele o tom, že zamítavé rozhodnutí způsobí obrovské problémy u kauz, které se táhnou už od druhé poloviny 90. let.

Není dokonce vyloučeno, že některé procesy se budou muset kvůli výměně přísedících vrátit až na začátek, pokud na tom budou advokáti obžalovaných trvat. Pravicoví zastupitelé ale argumenty místopředsedy soudu důrazně odmítli.

"Vy po nás žádáte, abychom byli rukojmími neschopnosti justice dotáhnout některé kauzy. Jestliže nám ale zákon nesystémově dal pravomoc volit přísedící krajských soudů, musíme také nést odpovědnost za ty, které volíme," argumentoval náměstek hejtmana Pavel Drobil (ODS).

Soud: byl to nejlepší přísedící

Soudce Miroslav Studnička, jehož senátu se rozhodnutí týká, netajil své zklamání. "Je mi z toho smutno. Pan Fabián byl můj nejlepší přísedící, vždycky na něj bylo spolehnutí. Podle mne jde o čistě politické rozhodnutí, nic jiného na to nelze říct," řekl Právu Studnička.

Minimálně o několik měsíců se podle něj zdrží pokračování letitého procesu s manažery zkrachovalé Českomoravské družstevní spořitelny (ČMDS), kteří jsou obžalovaní z vytunelování majetku družstevníků, a také soud kvůli machinacím v Kovohutích Břidličná, z nichž je obžalován mimo jiné bývalý komunistický ministr paliv a energetiky Antonín Krumnikl.

Ohroženy jsou i další méně známé ale podobně závažné případy. "A to nemluvím o ekonomické stránce věci, vždyť ty procesy už stály statisíce," dodal soudce. Debata mezi moravskoslezskými zastupiteli byla bouřlivá a místy přecházela v osobní útoky. Největší rozruch způsobila zastupitelka Růžena Šarišská (KSČM), která se zeptala pravicových zastupitelů, zda nejsou na zdržení některých kauz zainteresovaní.

"Urazila jste své kolegy docela zajímavým způsobem," reagoval na to hejtman Evžen Tošenovský. Kromě Václava Fabiána krajští zastupitelé hlasovali ještě o dvou přísedících, kteří neprošli prvním hlasováním v dubnu. Ti nakonec důvěru dostali.

Do dubna 2002 volili přísedících krajských soudů zastupitelstva příslušných měst, od té doby pravomoc přešla na krajská zastupitelstva. Ve většině případů bývá hlasování pouhou formalitou a podle dostupných informací ještě v žádném kraji nenastala podobná situace jako v Ostravě, kde má zamítavé rozhodnutí vliv na projednávání nejzávažnější hospodářské kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám