Hlavní obsah

Policisty, kteří bránili ošetření umírajícího, čeká obvinění

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Policisty, kteří nechali loni v prosinci záchranáře čekat za policejní páskou, zatímco před nimi umíral 88letý důchodce v chatové osadě nedaleko Kořenova na Jablonecku, čeká obvinění. Návrh na jejich trestní stíhání podala inspekce ministerstva vnitra koncem ledna Okresnímu státnímu zastupitelství v Liberci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Právu to v pondělí řekla mluvčí Inspekce ministerstva vnitra Martina Lidlová a upřesnila, že navrhují, aby byli policisté obviněni z maření úkonů veřejného činitele, z nedbalosti a neposkytnutí pomoci.

Podnět k prošetření celého postupu policistů z Kořenova podalo bezprostředně po úmrtí muže vedení jablonecké policie. „O případu zatím nemáme žádné informace, a proto jsme také zatím nikoho nepostavili mimo službu,“ řekla Právu mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová.

Případ se stal v mrazivém počasí na začátku prosince loňského roku, kdy policisté po ztraceném důchodci několik hodin pátrali. Když ho našli podchlazeného s poraněním hlavy, nechali záchranáře čekat 35 minut, než místo zadokumentoval policejní technik.

Muž vypadal jako mrtvý

Domnívali se prý, že je muž mrtev, a poloha těla spolu s poraněním na hlavě nasvědčovala podle nich tomu, že zemřel násilnou smrtí. „Když lékař pacienta prohlédl, zjistil, že je u něho ještě minimální dechová aktivita, napojil ho na umělou plicní ventilaci a začal ho zahřívat,“ popsal Právu již dříve ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) Michal Havlíček.

I přes veškerou péči záchranářů muž zemřel po dalších asi 45 minutách při převozu do nemocnice. „Měl poranění hlavy a byl silně podchlazený. Jeho zranění byla vážná. Říci, že kdybychom mu poskytli pomoc o 35 minut dříve, tak by přežil, je spekulace. Postup policie byl ale zcela nestandardní,“ reagoval Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám