Hlavní obsah

Policistu obvinili ze zabití muže při zásahu. Měl do něj střílet, když už ležel

Radim Vaculík, Právo, Radim Vaculík

Když loni v srpnu jihočeská policie informovala o tom, že jeden z policistů při zásahu v chatové oblasti u Jindřichova Hradce zastřelil agresivního muže, málokdo čekal, jak se nakonec případ vyvine.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ si převzali vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a ti po osmi měsících prověřování především na základě znaleckých posudků policistu v úterý podle zjištění Práva obvinili ze zločinu zabití a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Muže podle závěrů GIBS střelil hned třikrát, přičemž minimálně poslední rána přišla až ve chvíli, kdy už ležel na zemi. Zásah policisty tak byl údajně až příliš razantní.

Je to podle informací redakce nejspíš vůbec poprvé v novodobé historii, kdy byl policista obviněn ze zabití při výkonu své služby.

Švejdar policistu nejdřív podpořil

Událost se odehrála loni 5. srpna večer u obce Smržov, kam byla policejní hlídka přivolána kvůli agresivnímu muži. Ten byl pod vlivem alkoholu a v místní chatové oblasti poškozoval vnitřní vybavení chaty, kterou měl v užívání.

„Zasahující policista z obvodního oddělení Třeboň použil služební zbraň proti agresivnímu pachateli. Ten při zákroku utrpěl zranění, kterému na místě podlehl,“ sdělila tehdy mluvčí policie Štěpánka Schwarzová.

Policista dostal šest let. Chtěl miliony za informace ze spisu

Krimi

„Z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je rozhodnutí vystřelit na člověka, který ohrožuje na životě někoho jiného. Není to samo sebou a ne každý to dokáže. O to víc si vážím každého policisty, který musel toto rozhodnutí ve vteřině a tváří v tvář vlastní smrti učinit. Stojím za vámi,“ napsal den po tragédii na Twitter policejní prezident Jan Švejdar.

Přílišná intenzita

Jenže podle mínění inspekce policista použil služební zbraň neadekvátně. Po příjezdu hlídky k chatě stál opilý muž před ní a šel proti jednomu z policistů. Ten podle závěrů GIBS vytáhl z pouzdra zbraň, kterou nabil, s tím, že ji držel nataženýma rukama a mířil na přibližujícího se muže. Vyzýval ho, aby si

lehl, což dotyčný neučinil a pokračoval chůzí směrem k hlídce.

„V okamžiku, kdy se policista od muže nacházel ve vzdálenosti asi pět metrů, střelil ho do oblasti hrudníku. Muž se následně nekoordinovaně předklonil, padal k zemi, a i když od muže žádný útok nehrozil, i tak jej policista střelil podruhé. Poté k muži přistoupil a střelil jej potřetí,“ přiblížila v úterý Právu mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Muž, kterého zastřelil majitel domu při vloupání na Plzeňsku, byl propuštěný vrah

Krimi

Vyšetřovatelé si následně nechali vypracovat hned několik znaleckých posudků, mimo jiné z oboru kriminalistiky či psychologie, které vyzněly v neprospěch policisty. „Zvolená intenzita obrany, počet výstřelů, a především místa zasažení projektilů do těla poškozeného byly ve zjevném nepoměru mezi obranou a útokem,“ uvedla Nguyenová.

Doplnila, že na základě toho vyšetřovatelé GIBS policistu obvinili ze zmíněného zločinu zabití a ze zneužití pravomoci, za což mu v případě odsouzení hrozí až desetiletý trest vězení. Jeho nadřízený by měl v nejbližších dnech rozhodnout o tom, zda stíhaného muže postaví mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám