Hlavní obsah

Policisté zdecimovali gang, který legalizoval kradená luxusní auta

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Pardubickým a královéhradeckým kriminalistům se podařilo v těchto dnech zdecimovat část organizované skupiny podvodníků, kteří skupovali kradená vozidla a následně je přes stanice technické kontroly a obecní úřady legalizovali. Hodnota zabavených aut dosáhla desítek miliónů korun.

Článek

„Prozatím je obviněno dvanáct mužů ve věku od 30 do 42 let. Devět z nich je obviněno z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, za což jim hrozí trest odnětí svobody na osm let,“ řekla v pátek Právu policejní mluvčí Markéta Janovská s tím, že čtyři z nich jsou ve vazbě.

Podle kriminalistů jsou někteří z nich navíc obviněni ještě z trestných činů podílnictví, nedovoleného ozbrojování, účastenství k podílnictví a pojistného podvodu.

Zatýkání členů organizovaného gangů se uskutečnilo na Pardubicku, v Rokycanech a v Praze. V několika případech zadržela podezřelé královehradecká policejní zásahová jednotka.

„Skupina měnila identifikační znaky vozidel stejného typu a provedení, které byly oficiálně provozovány mimo území Evropské unie. S padělanými doklady pak nechali auta přihlásit do českého registru vozidel a prodávali je,“ uvedl policejní vyšetřovatel Michael Kastner.

Přeznačení aut a padělané doklady byly podle něj tak dokonale provedené, že se běžnou technickou prohlídkou nedaly odhalit. Nově byly automobily registrované hlavně na Dánsko, Nizozemsko, Francii a Německo. Členové skupiny si v zahraničí vyfotografovali identifikační znaky konkrétních aut a z kradených vozů stejných značek a typů podle nich vyrobili „dvojníky“.

Gang tímto způsobem legalizoval kradená auta od roku 2007. Podvodníci takto zlegalizovali pětapadesát kradených vozidel, zabaveno jich bylo třiatřicet. Jednalo se, o automobily značek Porsche, BMW, VW, Mercedes a Škoda. Nejdražším z těchto vozů bylo Audi Q7 v hodnotě pěti miliónů korun.

Policisté vedle automobilů zabavili u členů gangu také padělané doklady k vozidlům, zbraně, součásti odcizených vozidel a peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám