Hlavní obsah

Policisté už si nemusejí kupovat boty za své. Prezidium nakoupilo 70 tisíc párů

Právo, Novinky, Jakub Bartosz, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté se konečně dočkají nových bot. Už si je nebudou muset kupovat za vlastní peníze kvůli administrativní chybě, ke které došlo loni v elektronickém systému zakázek. Trable se týkaly až 25 tisíc policistů, kteří slouží v terénu. Letní obuv si museli kupovat za své, přičemž policie jim pak proplatila 1200 korun za pár.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problémy s dodávkou letních polobotek vznikly při vyřizování zakázky. Boty měly být na skladech k mání loni v březnu, jenže došlo k chybě v Národním elektronickém nástroji, který slouží k administraci tendrů.

Policejní prezidium kvůli tomu vydalo policistům pokyn k tomu, aby si obuv na letní měsíce pořídili sami v běžné prodejní síti.

V regálech měli hledat černé uzavřené polobotky se šněrováním, které nemají výrazné ozdoby nebo viditelné výrobní značky. S účtenkou se pak mohli obrátit na policii, která jim proplatila 1200 korun. Pokud si koupili boty dražší, rozdíl platili z vlastní kapsy.

Kvůli botám pro policii žalují obuvníci antimonopolní úřad

Domácí

Letos policie pořizuje 70 tisíc párů bot za téměř sto milionů korun. Zakázky, jednu na dodání 40 tisíc párů polobotek s klimamembránou v průměrné ceně 1700 korun za pár a druhou na 30 tisíc párů letních perforovaných polobotek v ceně zhruba 1100 korun za pár, získala ve výběrovém řízení česká firma Prabos plus.

O větší zakázku – na 40 tisíc párů s klimamembránou pro celoroční použití za téměř 68 milionů korun – se vedle Prabosu ucházela i jedna polská firma. Její výrobky však neobstály. Policie vyžaduje, aby se boty daly pohodlně nosit nejméně 12 hodin v kuse.

Znalci možná testovali úplně jiné boty, než policisté nosí

Krimi

Společnost Prabos plus, která sídlí ve Slavičíně, se specializuje především na výrobu bot do extrémních podmínek. Své výrobky dodává kromě české policie i armádě a zahraničním bezpečnostním sborům.

Reklama

Související články

Policistům se rozpadají boty

Ministerstvo vnitra bude zřejmě prověřovat zakázku na boty pro policisty za 72 miliónů korun. Obuv má být podle tvrzení policistů z terénu nekvalitní. Boty...

Výběr článků

Načítám