Hlavní obsah

Policisté uspořádali masivní cvičení, místní se báli, že je to doopravdy

Novinky, Jiří Forman
Josefov

Pevnost Josefov na východě Čech ve středu zažila jedno z největších cvičení pořádkových jednotek ve střední Evropě. Boje v ulicích, zapálené barikády, policejní výbušky a obrovské množství zadržených osob. Demonstranti i policisté nenechali nic náhodě a sami místní se ptali, jestli jde vůbec o cvičení, nebo o opravdovou demonstraci.

Policisté uspořádali masivní cvičení proti extremistůmVideo: Novinky

 
Článek

„Loňský rok byl z pohledu extremistů velmi radikální. Proto trénujeme boje v ulicích,“ řekl Novinkám velitel pražské speciální pořádkové jednotky Jiří Stejskal. Letošní cvičení v pevnosti Josefov je toho důkazem. Těžká policejní technika, hořící barikády  a celá řada dalších prvků známých z demonstrací - to vše za plného městského provozu.

Situace byla velmi podobná realitě. Početná skupina demonstrantů podle nahlášeného programu pochoduje městem. V tom se jim snaží zabránit jiná skupina radikálů. Zároveň jsou obě strany napadány místními obyvateli, kteří na demonstrující hází předměty z oken, včetně zápalných lahví, tzv. Molotovových koktejlů. Celého cvičení se zúčastnilo přes 400 figurantů a přes 400 zasahujících policistů. Přímo na náměstí pak přistával armádní vrtulník.

„Policie má s armádou dohodu, že v rámci mimořádné situace poskytne armáda velkokapacitní vrtulníky. Prověřujeme tím možnosti reakce rychlého přesunu speciální jednotky i s technikou. To se pak dá využít například při vzpouře vězňů anebo při nenadále situaci kdekoliv na území České republiky,“ uvedl dále Stejskal.

„Policie zasahovala přesně tak, jako by to bylo naostro, a tak místní měli možnost vidět, jak to vypadá, když se střílí z taseru anebo z policejního vrhače. A o to nám šlo. Aby si policisté měli možnost vyzkoušet všechny dostupné prostředky a možnosti. To se povedlo,“ doplnil spoluautor cvičení a policejní metodik Jiří Basl.

Ukázalo se, že policie cvičení potřebovala

Sama policie přiznává, že takhle velké cvičení dlouho nebylo. Odhalilo nedostatky, které je třeba odstranit, protože v reálné situaci by mohly nastat při zákrocích komplikace.

„Měli jsme například problémy s komunikační technikou anebo s logistickým vybavením, které s sebou takhle velká akce přináší. Proto cvičíme, abychom právě tomuhle zabránili,“ dodal Stejskal.

Sami policisté pak měli možnost prověřit si nejen zákroky na ulici, ale také prorážení barikád a následný zákrok v neobydlených uzavřených objektech josefovských kasáren.

Náklady na cvičení v Josefově jsou přitom podle policie minimální. „Jde o dlouhodobě plánované cvičení, kde byla připravena jak finanční, tak časová rezerva. Díky tomu jsme pak minimalizovali náklady spojené s touto akcí,“ řekl Stejskal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám