Hlavní obsah

Policisté přivázali opilou ženu k mříži, hrozí jim až pět let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Soud v Uherském Hradišti řeší případ tří policistů, kteří podle obžaloby přivázali opilou výtržnici v cele k mříži. Za neobvyklý postup zadržení z loňského února jim hrozí až pět let vězení. Před soudem se ve čtvrtek přehrávaly záběry z chodby i z policejní cely.

Policisté přivázali opilou ženu k mřížiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Obžalobě z týrání člověka a vytvoření nedůstojných podmínek se u soudu brání Miroslav Vaněk, Ondřej Paška a Jakub Vychodil. Ten navíc čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby formou spolupachatelství a Vaněk  porušení povinnosti dozorčí a jiné služby.

Policisté ženu loni v únoru zadrželi poté, co v panelovém domě v opilosti ničila výtahové dveře. Následně ji umístili do cely předběžného zadržení, kde se však stupňovala její agresivita.

Kopáním a údery si mohla sama ublížit. Chtěli jsme tomu předejít.
policisté u soudu

Bez ustání všechny častovala vulgárními výrazy, kopala a mlátila do mříží a skákala na postel. Policisté ženu nakonec připoutali na 11 minut s rukama nad hlavou k mřížím. Z videozáznamu vyplývá, že pokračovala i po připoutání v nadávkách a kopání.

Báli se o její zdraví

Policisté se brání obžalobě vysvětlením, že ji k mřížím připoutali kvůli obavám o její zdraví. „Kopáním a údery si mohla sama ublížit. Chtěli jsme tomu předejít. To byl jediný důvod, proč jsme ji připoutali. Při sebepoškozování jí mohlo jít o život a zdraví,“ uvedli policisté. Ženu museli nechat v cele do doby, než přijede záchranka. „Stále za ni měli odpovědnost,“ uvedli jejich kolegové.

Byla jsem bezmocná, ponížili mě. Měla jsem modřiny na rukou.
zadržená žena

Teprve po lékařské kontrole ji mohli odvézt na záchytku.

Z videozáznamu je patrné, že při poutání měla žena nohy stále na zemi, následně si stoupla s rozkročenýma nohama na postele. Ve své výpovědi sdělila, že téměř visela ve vzduchu. „Byla jsem bezmocná, ponížili mě. Měla jsem modřiny na rukou,“ tvrdila u soudu. Po policistech požaduje půl miliónu korun.

Psychiatr Petr Nedoma pro poškozenou navrhnul ústavní léčbu. U soudu již dříve sdělil, že je afektovaná a může u ní docházet k halucinacím.

Má opakované problémy se zákonem

Jeden z kolegů trojice policistů u soudu již dříve potvrdil, že se jedná v Uherském Hradišti o „známou firmu“, která má častější problémy se zákonem. To ostatně problémy potvrdila i ona sama.

„Posledně jsem tady strávila 32 hodin,“ přiznala se policistům s úsměvem ve tváři mezi nadávkami. Následně pokračovala v křičení a v kopání kolem sebe. Ze záznamu předcházejícímu spoutání je patrné, jak žena stupňuje své agresivní jednání i to, jak pouze v kalhotkách vybíhá z cely směrem k policistům a se zvednutým prostředníkem a jeho občasným oblizováním vykřikuje nevybíravé vulgarismy.

K hlavnímu líčení přišli podpořit trojici obžalovaných jejich kolegové. Soudní síň zaplnili do posledního místa. Jeden z mužů již odešel od policie, další dva jsou již rok postaveni mimo službu a berou poloviční plat. Hlavní líčení bude pokračovat v závěru března, kdy u soudu zazní závěrečné návrhy a zřejmě padne i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám