Hlavní obsah

Policisté při zásahu v Brodu trestný čin nespáchali. Inspekce jim vytkla vestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherský Brod
Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ukončila prověřování zásahu policistů proti Zdeňku Kovářovi, který v únoru v Uherském Brodě zastřelil osm lidí a pak i sebe. Podle inspekce se žádný policista nedopustil trestného činu. Vytkla jim ale způsob komunikace nebo špatně označeného velitele zásahu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté před restaurací Družba

Článek

„Policisté se nedopustili žádného pochybení v rovině trestně právní, které by zakládalo trestní odpovědnost,“ tlumočila v pátek závěry inspekce mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Podle ní policisté nepochybili ani při udělování zbrojního průkazu střelci. Ten mu byl před střelbou obnoven, ale jeho příbuzným se to nelíbilo s odkazem na jeho psychický stav. Potvrzení od lékařů však dostal.

Inspektoři dále prověřovali chování prvních hlídek na místě. „Drobné pochybení shledali například v tom, že jeden z velitelů nebyl vhodně označen vestou s nápisem „Velitel zásahu“. Jiný názor má inspekce také na některé taktické aspekty zásahu,“ uvedla Macalíková.

Svědkyně popisuje průběh střelby v Uherském BroděVideo: Prima FTV

Shodně vyšly výsledky inspekce s Odborem vnitřní kontroly Policie ČR ohledně práce operačních důstojníků. Podle obou orgánů operační zpomalili práci policistů. Dva z nich za to byli v květnu potrestáni v rámci kázeňského řízení.

GIBS policisty také nepochválila za komunikaci s médii, kdy podle ní informovanost v prvních hodinách poškodila samotný případ i policii samotnou.

Poslední výtka se týkala vybavení hlídek, které na místo události přijely jako první. Inspekce je označila jako „neuspokojivé“. „Vedení řeší už od jara nákup ochranných pomůcek. Finančně významnější potřeby jsou pak zakomponovány do rozpočtu na rok následující,“ vysvětlila mluvčí prezidia.

Volal do televize

V pondělí informovala zlínská policie, že případ střelby byl odložen, protože pachatel zemřel. [celá zpráva]

Střelec vnikl do uherskobrodské restaurace Družba 24. února kolem 12.30 hod. a zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Pak zavolal do TV Prima, aby na svůj čin upozornil, a o několik desítek minut později se zastřelil. Terčem útoku se stala také účetní, která utrpěla těžké zranění.

Jediný, kdo střelbu přežil bez zranění, byl Petr Gabriel, který se skoro na dvě hodiny ukryl na WC. Zachránilo se také osm lidí, kteří utekli zadním vchodem. Útočník si na začátku roku obnovil zbrojní průkaz, který měl vydaný od roku 2000. Střílel z legálně držených zbraní revolveru Alfa vzor 820 a z pistole CZ 75B.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Zásah policie od začátku vyvolával pochybnosti, o kterých mluvili také někteří svědci incidentu. Média mimo jiné informovala, že asi deset minut po první hlídce tam dorazila speciální jednotka, která nedaleko místa byla na cvičení. Jednotka byla připravena zasáhnout, ale velitel, který přijel po ní, se rozhodl počkat. Vystřídalo se tam údajně pět velitelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám