Hlavní obsah

Případ masakru v restauraci v Uherském Brodě policie odložila

Právo, Jiří Růžička
Zlín
Aktualizováno

Policie odložila případ tragické střelby v Uherském Brodě, při němž zemřelo osm lidí a následně i útočník. V pondělí o tom informovala mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Lenka Javorková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policista před restaurací Družba, kde se střelba udála.

Článek

„K tomuto závěru došel vyšetřovatel poté, co bylo půl roku vedeno trestní řízení pro spáchání zvlášť závažného zločinu vražda, jenž byl dílem dokonán a dílem ve stadiu pokusu. K odložení případu vyšetřovatel dospěl podle ustanovení trestního řádu, protože pachatel zemřel,“ uvedla mluvčí Javorková.

Třiašedesátiletý Zdeněk Kovář letos v únoru v restauraci v Uherském Brodě zastřelil sedm mužů a jednu ženu. Obětem bylo od 27 do 66 let. Další ženu vážně zranil. Ještě před zásahem speciálního policejního komanda obrátil zbraň i proti sobě, střelil se do hlavy a zemřel.

Střelec v Brodě vypálil 44 ran, oběti zemřely okamžitěVideo: Aleš Fuksa, Právo

„Vyšetřování potvrdilo, že osminásobnou vraždu v restauraci Družba v Uherském Brodě spáchal třiašedesátiletý muž z Uherského Brodu, který jako vražedné zbraně použil své dvě legálně držené krátké střelné zbraně. Pachatel zemřel po střelném poranění hlavy, které si způsobil sám,“ uvedla mluvčí.

Vrah trpěl psychickou nemocí

„Pro objasnění věci nechala policie vypracovat několik odborných vyjádření a rovněž přibrala několik znalců z oboru kriminalistika a z oboru zdravotnictví, z nichž velmi zásadní byl znalecký posudek soudní znalkyně z odvětví psychiatrie se specializací forenzní psychologie, který konstatuje, že třiašedesátiletý muž trpěl psychickou nemocí, a pod vlivem této nemoci jednal,“ přiblížila Javorková.

Tragédie v Uherském Brodě má svého hrdinu: Jiří Nesázal svým jednáním zachránil tři životyVideo: TV Nova

Svědkyně popisuje průběh střelby v Uherském BroděVideo: Prima FTV

Balistické expertizy potvrdily, že veškeré nábojnice nalezené na místě činu byly vystřeleny ze dvou legálně držených zbraní třiašedesátiletého střelce. „Další znalecký posudek z oboru kriminalistika, odvětví genetika na základě vyhodnocení biologických stop prokazuje, že ze smrtících zbraní střílel pouze třiašedesátiletý muž,“ sdělila Lenka Javorková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám