Hlavní obsah

Policisté obvinění kvůli ženě, která zabíjela na Smíchově, zůstanou ve službě

Praha
Aktualizováno

Dva pražští policisté, kteří jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli zákroku proti ženě, jež podle kriminalistů zabila zákaznici v obchodním centru na Smíchově, zůstanou ve službě. Podle jejich nadřízených nebyl ke zproštění výkonu služby důvod.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Místo činu v obchodním centru

Článek

„Služební funkcionář po důkladném seznámení se spisovým materiálem GIBS rozhodl o zastavení řízení ve věcech služebního poměru,” informovala mluvčí policie Andrea Zoulová.

Policisté budou moci dál sloužit. „Neboť provedeným šetřením nebyly zjištěny obligatorní důvody ke zproštění výkonu služby dotčených policistů,” doplnila Zoulová. Na zastavení řízení upozornila Mladá fronta Dnes.

Podle služebního zákona by policisté mohli být postaveni mimo službu pouze v případě, kdy by „ponechání ve výkonu služby ohrožovalo důležitý zájem služby nebo průběh prošetřování jejich jednání”.

Policistům hrozí až pětiletý trest a zákaz činnosti. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pochybili při zásahu proti agresivní ženě, která o dva týdny později zabila zákaznici v obchodním centru na pražském Smíchově. Nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem. [celá zpráva]

Útočnice je ve vazbě

Incident s tragickými následky se odehrál loni 21. července v obchodě Tesco na pražském Smíchově.

Žena zaútočila nožem, který si vzala z jednoho regálu v obchodě. Podle svědků se ženy přetahovaly o kabelku, policie později uvedla, že si agresorka oběť vyhlédla náhodou. Pachatelka po činu neutíkala a počkala na policii.

Policie v červenci ženu obvinila z vraždy s tím, že jí hrozí až 18 let vězení. Žena na soud čeká ve vazbě.

Jak informovaly Novinky krátce po zveřejnění případu, žena ten den odešla z bohnické psychiatrické léčebny. To později potvrdil i ředitel zařízení Martin Hollý. Lékaři řekli, že byla stabilizovaná a neměli jinou možnost než ji propustit.

Kriminalisté si poté nechali vypracovat znalecký posudek, zda byla žena příčetná. Odborníci se stíháním souhlasili. Později se ukázalo, že Michaela S. zaútočila na jinou ženu již 5. července v kavárně. Škrtila ji, ale nijak nezranila.

Podle neověřených informací měli tehdy policisté s agresivní ženou namířeno na psychiatrii, ovšem v půli cesty hlídku operační důstojník zastavil. Doporučil policistům vrátit se na místo útoku a přivolat záchranku.

Právě kvůli tomu Generální inspekce bezpečnostních sborů následně dva policisty obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám