Hlavní obsah

Policisté na Zlínsku zjistili za noc 29 opilých dětí

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Celkem 29 podnapilých dětí zjistili v noci na neděli policisté na Zlínsku při jedné z největších preventivních akcí v průběhu letošních prázdnin. Zavítali přitom jen do zhruba deseti podniků. Nejvíce opilá byla sedmnáctiletá dívka, které bylo naměřeny 2,14 promile alkoholu. Popíjela slivovici.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Celkem 29 nezletilých nadýchalo před policisty alkohol. Ilustrační foto

Článek

„Preventivní akce zaměřená na dodržování zákona, který prodávání alkoholu nezletilým a mladistvým zakazuje, se uskutečnila vzhledem k množícím se případům, kdy děti končí s otravou alkoholu na jednotce intenzívní péče,“ řekla Právu v neděli zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Policisté si podle ní předem vytipovali asi čtyřicet podniků v celém okrese. Kontrolu však nakonec provedli pouze ve čtvrtině z nich.

Kontroly proběhly například v Musiclandu A, ve Společenském domě v Otrokovicích, na diskotéce ve Velkém Ořechově nebo na zábavě v Hřivínově Újezdu.

Nejmladší děti předali rodičům

„V podnicích jsme našli 29 podnapilých dětí. Nejvíce alkoholu nadýchala sedmnáctiletá dívka, která popíjela slivovici v Otrokovicích. Dechová zkouška opakovaně ukázala 2,14 promile alkoholu. K alkoholu se dostal i čtrnáctiletý chlapec, který byl o půlnoci na zlínské diskotéce a nadýchal 0,63 promile. Ty nejmladší děti, nebo děti, které měly vysokou hladinu alkoholu v dechu, jsme předali přímo rodičům,“ uvedla mluvčí.

Vybrané případy podle ní policie oznámí na oddělení sociálně právní ochrany dětí a mládeže. Ve dvou třetinách případů se podařilo zjistit, kdo přesně dětem alkohol poskytl. Tito lidé dostali pokutu. „Ostatní předáváme do správního řízení na příslušné městské úřady,“ poznamenala mluvčí.

V terénu bylo 50 policistů

Do preventivní akce bylo zapojeno pět desítek policistů, jak z pořádkové či dopravní policie, tak i z hlídkové služby nebo služby kriminální policie a vyšetřování. Zúčastnili se jí také tři psovodi a městští strážníci.

Vedení zlínské policie vyzvalo k účasti na akci také další subjekty, například Českou obchodní inspekci, hasičský záchranný sbor, krajskou hygienickou stanici či živnostenský odbor. „Také oni zjistili zásadní pochybení, například špatně označené hasicí přístroje, nedostatečně nebo vůbec vyznačené únikové východy,“ dodala Bartíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám