Hlavní obsah

Policista zbil sprejera. Hrozí mu vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Neměl jsem ani prostor se vzdát… Skočil na mě, povalil mě na záda a dal mi dvě rány, jednu na oko a druhou na ret.“ Tak popisoval u soudu pro Prahu 10 devatenáctiletý mladík setkání s policistou Petrem Votavou. Ten ho loni v lednu zatkl kvůli sprejerství u nádraží v pražské Uhříněvsi.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právě v této městské části Votava pracoval až do doby, kdy ho vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinili ze čtyř různých skutků týkajících se podezření z nezákonného postupu při zákrocích vůči podezřelým.

Nyní je postaven mimo službu a u soudu se zpovídá z opakovaného zneužití pravomoci úřední osoby, ale i z pokusu ublížení na zdraví a z neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Za to mu hrozí až pětiletý trest vězení.

Zřejmě nejzávažnějším byl jeho incident z loňského 11. ledna, kdy jel Votava po půl druhé ráno spolu s kolegy řešit oznámení výpravčího ze železniční stanice Praha-Uhříněves o dvojici sprejerů.

„Pomocí přivolaných hlídek jsme se je snažili obklíčit. Moc se to nepovedlo a začala honička,“ popsal počátek zákroku Votava (28). Ten se rozběhl za jedním ze sprejerů, který mu zmizel na náměstí v Uhříněvsi. Po chvíli ho našel schovaného za trafostanicí a živým plotem.

Cítil jsem se napaden, řekl soudu muž, který střílel po policistovi

Krimi

„Bez zákonného poučení a výzvy s výstrahou poškozeného převalil na bok. Bez důvodu, v úmyslu mu způsobit závažnou újmu a potrestat ho za jeho domnělou nezákonnou činnost (sprejování) a prchání před hlídkou, ho udeřil dvakrát po sobě pěstí do pravého oka,“ uvedl státní zástupce Ondřej Šťastný při čtení obžaloby.

Policista to popsal jinak. „Kluk se snažil utéct. Stáhl jsem ho k zemi, praštil ho a sedl na něj, spoutal ho a zvednul. Po cestě jsem si všiml, že má rozbité obočí. Zavolal jsem záchranku i jeho mámě,“ sdělil svoji verzi policista.

„Nebránil jsem se. Jediné, co jsem udělal, je, že jsem utíkal a schoval se. Pak už jsem neměl čas, než přišly rány pěstí,“ uvedl poškozený, nyní maturant na gymnáziu. Podle něj policista před útokem neřekl ani slovo.

Mladík skončil na tři dny v nemocnici a poté několik dnů doma s antibiotiky. Ze střetu si odnesl poranění pravého oka s krevním výronem ve spojivce, otok a podkožní krevní výron v okolí oka a na dolním víčku a povrchové tržné zhmoždění na rtu.

Policistu obvinili ze zabití muže při zásahu. Měl do něj střílet, když už ležel

Krimi

Prý to přehnal už dřív

O tom, že to policista při zákroku přehnal, svědčil u soudu i jeho nadřízený, který byl v té době dozorčím na služebně v Uhříněvsi. Uvedl, že od Votavy obdržel na mobilní telefon fotografii zraněného sprejera, a hned mu prý bylo jasné, že je problém.

Obžalovaný mu sice údajně tvrdil, že „kluk zakopl, spadl na brýle a zranil se“, ale dozorčí policista tomu neuvěřil. „Mladý dostal po držce, z pádu to nebylo,“ měl svědek jasno o zranění chlapce, což prý poznal ze své sedmnáctileté praxe.

Zároveň připustil, že už v minulosti se staly incidenty, kdy to Votava se svou horlivostí při zatýkání přehnal.

Žalobce viní Votavu ještě z dalších věcí. Například ze zabavení drog mladé dvojici, ze špatné kontroly a zvážení nalezené látky podobné pervitinu či z nezákonného vrácení domnělé marihuany kontrolovaným.

Reklama

Výběr článků

Načítám