Hlavní obsah

Policista si napůjčoval stovky tisíc a splátkám se vyhýbal podvody

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Policista Petr Svatoň (43) je po uši zadlužený. Inspektor z obvodního oddělení v Poběžovicích na Domažlicku si rozpůjčoval stovky tisíc korun a není schopen je splatit. Ve středu stanul před domažlickým soudem za to, že od důvěřivého farmáře vylákal peníze podvodem a ještě se snažil celou věc před nadřízenými zakamuflovat tím, že předložil padělanou poštovní poukázku jako důkaz, že dluh u zemědělce vyrovnal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Petr Svatoň u soudu

Článek

„Pod záminkou, že potřebuje peníze na vyzvednutí poštovní zásilky, si loni v prosinci půjčil od soukromého zemědělce osm tisíc korun, že je do výplaty vrátí. I přesto, že věděl, že má bankovní účet blokován exekucí,“ uvedl žalobce Roman Šusťáček.

Poškozený majitel farmy ve Smolově Josef Šleis u soudu uvedl, že měl ke Svatoňovi důvěru, šlo o policistu a navíc se osobně znali. „Dal jsem mu osm tisíc korun s tím, že mi je vrátí do deseti dnů,“ vypověděl.

Když se ani po měsíci Svatoň k vrácení peněz neměl, začal ho farmář upomínat. „Nejdřív sliboval, že to v co nejkratší době vyřídí a pak už mi přestal brát telefony. Tak jsem se obrátil na jeho nadřízeného. Ten po několika dnech sdělil, že už Svatoň poslal peníze poštou,“ pokračoval zemědělec.

Domažlický policejní ředitel Miloslav Hora, na kterého se Šleis obrátil s žádostí o pomoc, u soudu řekl, že Svatoň na něho udělal habaďůru, když mu jako důkaz, že peníze poslal, předložil falešný ústřižek poštovní poukázky.

„Už dříve jsem s dotyčným policistou měl pohovor ohledně jeho dluhů. Slíbil mi, že si nebude brát žádné další půjčky, a ty co má, bude v rámci možností splácet. Proto jsem ho také nechal dál sloužit,“ vysvětlil Hora.

Dluží více než šest set tisíc korun

Sám Svatoň u soudu přiznal dluhy ve výši více než šest set tisíc korun. „Po rozvodu jsem si vzal na sebe všechny finanční závazky a manželce nechal prakticky vše. Jsem úplně bez prostředků. Z platu pobírám jen zákonem stanovenou minimální částku, a to je něco málo přes deset tisíc korun,“ prohlásil.

Reagoval také na to, proč podvedl i svého šéfa. „Naléhal, že to musím splatit hned. Tím mne zatlačil do kouta a já jsem chtěl mít od něho pokoj,“ vysvětlil Svatoň, který ale nestojí před soudem poprvé.

Před třemi týdny byl stejným soudem zatím nepravomocně odsouzen k pětiletému zákazu práce u policie za to, že si ponechal peněženku se dvěma stovkami, kterou mu v rámci testu spolehlivosti předala jako věc nalezenou agentka policejní inspekce. Soud jeho jednání posoudil jako zločin zneužití pravomoci úřední osoby.

Líčení bylo odročeno do doby, než bude v právní moci právě případ s peněženkou, aby mohl soud případně uložit souhrnný trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám