Hlavní obsah

Policista se ukájel na školačce, dostal podmínku

Probudil ji podivný tlak mezi nohama. Když jedenáctiletá školačka otevřela oči, ležel vedle ní tehdejší přítel její matky Vlastimil T., který je policistou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle závěru karlovarského okresního soudu se sedmačtyřicetiletý muž na dívce sexuálně ukájel.

Za pohlavní zneužití ho tak ve středu potrestal roční podmínkou. Verdikt není pravomocný, obě strany se k rozsudku chtějí vyjádřit, až budou mít v ruce jeho písemnou podobu.

Ačkoliv si byl vědom toho, že dívce ještě nebylo 15 let, lehl si vedle ní na postel a začal ji osahávat
soudce

„Využil toho, že žena odešla na nákup a její nezletilá dcera s ním zůstala v bytě sama. Přišel za ní do dětského pokoje, kde v té době spala. Ačkoliv si byl vědom toho, že jí ještě nebylo 15 let, lehl si vedle ní na postel a s úmyslem se sexuálně uspokojit ji začal osahávat na přirození,“ uvedl předseda senátu Dalibor Čermák s tím, že když se dívka vzbudila, obžalovaný muž toho nechal.

Držel v brněnském bytě dvě ženy a děti jako rukojmí, dostal osm let

Krimi

Podle státního zástupce Romana Šustáčka procitla dívka ze spánku v okamžiku, když jí obžalovaný muž mačkal přirození.

„Přestal v momentě, kdy se probudila. Je otázkou, co se dělo předtím, než se probudila,“ uvedl žalobce.

Ze spisu vyplývá, že Vlastimil T. už dříve posílal dívce na mobilní telefon zprávy se se­xuálním podtextem, ve kterých ji například nabádal, aby se vyfotila ve spodním prádle a snímky mu poslala.

„Nebo dívce napsal, že by ji spoutal a dělal si s ní, co by chtěl,“ upozornil žalobce.

Soud při rozhodování o vině vycházel především z výpovědi samotné školačky.

„O její věrohodnosti není pochyb. Znalci potvrdili, že dívka nemá sklony ke lhaní, nejde o žádný výplod fantazie. Její tvrzení je v kontextu s dalšími nepřímými důkazy, jako jsou například krajně nevhodné SMS zprávy se sexuálním podtextem,“ řekl Čermák při odůvodnění rozsudku.

Muž dostal čtyři roky vězení za bití manželky a napadení souseda

Krimi

Soud označil jako motiv jednání obžalovaného touhu se na dívce sexuálně ukojit. „Nešlo ale z jeho strany o žádné de­viantní chování. Žádnou takovou sexuální poruchou podle znaleckého posudku netrpí,“ dodal předseda senátu.

Soudce dále upozornil na to, že šlo o hraniční případ, kdy se už dá hovořit o zločinu pohlavního zneužití.

„Tohle posouzení bylo pro nás zcela zásadní otázkou. Jedná se o ten nejměkčí typ způsobu spáchání tohoto zločinu. Tady se pohybujeme na tenkém ledě. Je třeba to celé vnímat v kontextu. Vzali jsme v potaz zejména velký věkový rozdíl, kdy už je namístě přitakat tomu, že takové jednání je trestné a naplňuje zločin pohlavního zneužití,“ vysvětlil soudce.

Prý se jí ani nedotkl

Senát také podle Čermáka velice pečlivě zvažoval, jaký postih policistovi uloží.

„Nepodmíněný trest v tomto případě nepřipadal v úvahu. Jednak šlo o nejméně závažný způsob provedení tohoto zločinu a rovněž jsme museli zohlednit osobu obžalovaného, který žil doposud řádným životem,“ uzavřel Čermák. Za pohlavní zneužití může soud uložit až osm let vězení.

Producent Weinstein bude obviněn ze dvou sexuálních napadení z roku 1996

Evropa

Sám obžalovaný policista před soudem tvrdil, že se dívky ani nedotkl. Esemesky, které jí posílal, prý byly špatně pochopeny.

„Nebylo to myšleno v žádném kontextu s tím, co je mi kladeno za vinu. Neuvědomil jsem si, že by to mohl někdo brát úplně jinak, než jsem to myslel. Nebylo to určitě myšleno nějak špatně,“ prohlásil Vlastimil T., který je v současné době postaven mimo službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám