Hlavní obsah

Policista řádil na hotelu, se dvěma promile pak sedl za volant jaguáru. Z trestu se vykoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Během sedmnáctileté služby u policie to dotáhl Štefan Cap (38) na zástupce velitele místního oddělení v Praze-Břevnově. Slibně nastartovanou kariéru mu ale letos v únoru ukončil průšvih s řízením v opilosti, za který dostal z práce vyhazov. I když mu za přečin ohrožení pod vlivem návykové látky hrozil ještě rok vězení, jeho trestní stíhání v úterý zastavil plzeňský okresní soud pod podmínkou, že zaplatí 80 tisíc na pomoc obětem trestných činů a ve zkušební době 2,5 roku nebude řídit.

Policista Štefan Cap u plzeňského soudu Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Problémy začaly, když Cap vyrazil na začátku roku s kamarádem do Plzně na flám. Podle spisu se chovali nevhodně už v hotelu, kdy na ně musel zavolat personál policisty, protože odmítali druhý den dopoledne opustit pokoj. Krátce nato je pak hlídka zastavila ve sportovním voze Jaguar, které řídil právě Cap. Nadýchal přes dvě promile alkoholu.

„Velmi mi to zasáhlo do života“

„Celá věc mě hrozně mrzí. Velmi mi to zasáhlo do života. Přišel jsem o milovanou práci a rozpadla se mi rodina. Od té doby jsem se nedotkl alkoholu a nesedl za volant,“ kál se před soudem dnes již bývalý nadporučík. Jeho obhájce na soud při hlavním líčení apeloval, že se jednalo o jeho jediné životní pochybení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policista Štefan Cap u plzeňského soudu

„Od počátku se k celé věci postavil čelem. S vyšetřovateli spolupracoval a svého pochybení litoval. Od zaměstnavatele je hodnocený jako pracovník s velice dobrými výsledky, získal několik kázeňských odměn za aktivní a příkladné plnění služebních úkolů. V kartě řidiče má pouze dva záznamy za překročení rychlosti, z toho ten poslední je sedm let starý,“ prohlásil advokát.

Muž v Pardubicích vezl ve dvě ráno na elektrokoloběžce své pětileté dítě. Nadýchal 1,8 promile

Krimi

Upozornil také na to, že jeho klient nezpůsobil žádnou nehodu ani nepoškodil cizí majetek. „Vezměte si třeba případ fotbalisty Limberského. Ten opilý boural, způsobil škodu, a ještě se snažil od nehody utéci. A státní zástupce jeho trestní stíhání za řízení v opilosti podmíněně zastavil,“ dodal obhájce.

Samosoudkyně Kateřina Kubiasová návrhu obhajoby na podmíněné zastavení trestního stíhání nakonec vyhověla. „Přihlédla jsem ke všem okolnostem případu. Obžalovaný se k jednání doznal a s orgány činnými v trestním řízení spolupracoval. Jediné, co je mu možné klást k tíži, jsou přestupky za překročení povolené rychlosti. To samo o sobě ale nelze považovat za nevedení řádného života, aby odklon od trestního řízení nemohl připadat v úvahu,“ uvedla Kubiasová při odůvodnění rozsudku.

Šance na nové zaměstnání

Poukázala také na to, že Cap byl za své jednání zásadně postižen v osobním životě. Soud mu proto dal svým rozhodnutím větší šanci najít si nové zaměstnání. Na druhou stranu ale soudkyně upozornila na nebezpečnost Capova prohřešku.

„Byl ve stavu, který zcela vylučoval možnost řízení. Neměl žádný vážný důvod usednout za volant. Existovalo riziko, že způsobí škodu na zdraví či majetku. Jeho jednání je o to závažnější, že byl v pozici policisty,“ zdůraznila Kubiasová.

Proto také oproti návrhu obhajoby navýšila o třicet tisíc částku pro pomoc obětem trestných činů a o půl roku prodloužila dobu zákazu řízení. „Postih musí být citelnější, aby si obžalovaný uvědomil následky svého jednání,“ uzavřela soudkyně.

Sobotní sedmihodinovou uzavírku D35 má na svědomí opilec v kamionu. Usnul za volantem

Krimi

Reklama

Související témata:
Štefan Cap (policista)

Výběr článků

Načítám