Hlavní obsah

Policista přijde o práci kvůli dalšímu útěku ze služebny

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Pro vážné pochybení rozhodl brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk o propuštění ze služebního poměru 24letého nadstrážmistra, kterému minulý týden v pondělí uprchl zadržený muž přímo ze služebny. Současně má přijít o práci i 34letá praporčice, která v noci ze soboty na neděli havarovala na Brněnsku pod vlivem alkoholu.

Foto: Pivovar Velké Popovice

Společný přípitek 140letých sborů dobrovolných hasičů

Článek

"V případě policisty je mi to líto, ale není možné nechat utéci zadrženou osobu. Je sice polehčující okolností, že nešlo o pachatele, ale o muže hledaného pro podání vysvětlením jiným okresním ředitelstvím. To však policista nevěděl a i když byl při jeho útěku zraněný, selhal v taktice zákroku, což nelze tolerovat," řekl Vaněk.

Policistu udeřil židlí a utekl

Incident se stal minulý týden v pondělí, kdy policisté v podvečer předvedli na oddělení na Šilingrově náměstí muže, po kterém bylo vyhlášené pátrání. V tu dobu však nefungoval informační systém, proto nevěděli proč.

Muž policistu požádal, zda by neotevřel okno, protože se mu špatně dýchá. Policista mu vyhověl, ale vzápětí ho muž udeřil židlí, vyskočil z přízemní kanceláře a utekl.

"To byla obrovská chyba, ale naštěstí se nám ho podařilo dopadnout do hodiny v Rázusově ulici. Policista měl zavolat dalšího kolegu, který by otevřel okno nebo muže pohlídal. Vyšlo sice najevo, že zadržený muž nebyl stíhaný a měl jen podat vysvětlení, po kterém by byl propuštěný, ale to nic nemění na situaci, že policista vážně pochybil. Nyní je policista v pracovní neschopnosti, ale do služby už nenastoupí," uvedl Vaněk.

Havarovala na parkovišti

O místo zřejmě přijde 34letá policistka, která dosud pracuje na lustračním pracovišti. Žena sloužící u policie už devět let havarovala se svým soukromým autem pod vlivem alkoholu. Při kontrolní zkoušce nadýchala 1,51 promile alkoholu.

"Policistka havarovala na parkovišti, kde při otáčení poškodila své a zaparkované auto. O jejím trestu rozhodnu v okamžiku, kdy dostanu do ruky závěr vyšetřování, který se provádí mimo Brno. Pokud se prokáže, že skutečně měla v krvi alkohol, není jiná cesta, než skončit její služební poměr," doplnil Vaněk.

Reklama

Související články

Spoutaný vězeň utekl kriminalistům z auta

Pořádnou ostudu si způsobili pražští policisté, kterým v pátek večer při převozu z vazby uprchl s pouty na rukou sedmatřicetiletý muž podezřelý z řady krádeží...

Výběr článků

Načítám