Hlavní obsah

Policista při razii na tržnici okradl vietnamského obchodníka

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádnou ostudu si uřízli karlovarští policisté při razii na vietnamské tržnici v Potůčkách na Karlovarsku začátkem října. Během monstrózní akce s názvem Úder, do které se zapojily všechny kontrolní složky státu od obchodní inspekce přes celníky až po živnostenský úřad, sklidila největší úlovek Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Byl jím policejní psovod, jenž jednoho z vietnamských obchodníků okradl o desítky tisíc korun. V chaosu, který cizinec kolem zmizení peněz rozpoutal, se sice lupu zbavil, ale pod tíhou důkazů se ke krádeži nakonec přiznal.

„Třiatřicetiletý policista z karlovarského krajského policejního ředitelství byl na akci nasazen jako psovod, který se mimo jiné podílel i na kontrole vietnamského řidiče. Při prohlídce jeho vozidla přišel na to, že v pouzdře na doklady jsou peníze. Pak využil momentu, kdy cizinec poodešel dál od auta, a bankovky sebral,“ uvedla státní zástupkyně Irena Kondrová, která vyšetřování případu dozoruje. Podle ní šlo o koruny a eura v celkové hodnotě více než 35 tisíc Kč.

Šofér ztrátu peněz brzy zjistil a spustil poprask. Zloděj v uniformě se zalekl, zazmatkoval a bankovky poschovával. „Později se přiznal a svého zkratkovitého jednání litoval. Udělal to prý proto, že měl problémy se splácením dluhů, a když uviděl peníze, zdálo se mu to jako dobrá příležitost, jak se k nim snadno dostat,“ dodala Kondrová.

Případ byl odložen

Vyšetřovatel GIBS sdělil policistovi podezření ze spáchání přečinu zneužití pravomoci veřejného činitele a krádeže.

„Po vyhodnocení všech okolností jsem rozhodla o podmíněném odložení trestního řízení se zkušební dobou dva roky,“ uzavřela Kondrová. Znamená to, že pokud policista po tu dobu bude sekat latinu, k soudu nepůjde a musí se na něho hledět jako na netrestaného. Téměř jistě mu ale hrozí vyhazov od policie.

Jinak celkový výsledek akce Úder, do které byla nasazena více než stovka státních zaměstnancům, byl prachbídný.

„Ve spolupráci s německými policisty jsme se zaměřili na prodej omamných a psychotropních látek,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta.

Žádné drogy ani jinou závaž­nou trestnou činnost ale policisté nezjistili. Pár pokut stánkařům udělili hasiči za porušení požárních předpisů, několik případů prodeje padělků a nebezpečné pyrotechniky odhalila ČOI.

Reklama

Výběr článků

Načítám