Hlavní obsah

Policista obviněn za nepřiměřený zásah vůči sběrači technického konopí

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila policistu, který loni v září zasáhl na Českolipsku proti sběračům technického konopí. Právu to v těchto dnech sdělila mluvčí inspekce Radka Sandorová. Dozorující státní zástupce Martin Tvrdík Právu řekl, že policista je obviněn ze zneužití pravomoci.

Foto: Mapy.cz

Pražská centrála GIBS

Článek

Jak Právo před časem informovalo, celý incident se stal loni na konci září na poli v Bukovanech u Sloupu na Českolipsku. Policisté tam přijeli prověřit sklizeň technického konopí.

Když jeden ze sběračů po zvolání jménem zákona údajně pomalu odložil svačinu a vstal ze země, podle svědků si to policie vyložila špatně, a proto jej následně napadla teleskopickými obušky.

Problém byl v tom, že tam někdo ignoroval výzvy policistů, jinak by ta kontrola proběhla naprosto standardně bez použití donucovacích prostředků.
Ivana Baláková, mluvčí policie Česká Lípa

Do incidentu se následně zapojil i syn napadeného, který chtěl otce bránit, a proto mu policisté nastříkali slzný plyn do obličeje.

Mluvčí českolipské policie Ivana Baláková loni celou věc komentovala tak, že ačkoli policisté na místě žádné pochybení nezjistili, protože všechny doklady byly v pořádku, jeden ze sběračů neuposlechl výzvy policie.

„Problém byl v tom, že tam někdo ignoroval výzvy policistů, jinak by ta kontrola proběhla naprosto standardně bez použití donucovacích prostředků,“ komentovala Právu celou věc před rokem Baláková. Potvrdila také, že policie na poli použila teleskopický obušek proti devětatřicetiletému muži a proti jeho nezletilému synovi slzotvorný prostředek.

Podali stížnost

Na postup policie proto podal majitel společnosti Mabeko Jan Bešík, která technické konopí coby přírodní stavební materiál pěstuje, stížnost generální inspekci. Ta se jí stále zabývá. „Bylo zahájeno trestní stíhání jednoho příslušníka Policie ČR v souvislosti s tím provedeným zákrokem. Ve věci v současné době nadále probíhá prošetřování,“ sdělila Právu v pondělí mluvčí inspekce Sandorová.

Policistovi za přečin zneužití pravomoci úřední osoby v případě odsouzení hrozí zákaz činnosti nebo trest odnětí svobody až na pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám