Hlavní obsah

Policista, který jel v Plzni s majákem na červenou a způsobil nehodu, k soudu nepůjde

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Policista, který loni v prosinci způsobil dopravní nehodu na Chodském náměstí v Plzni, při níž se zranili čtyři lidé, k soudu nepůjde. Státní zástupce Roman Šustáček podmíněně zastavil jeho trestní stíhání za ublížení na zdraví. Právu to Šustáček potvrdil ve středu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policejní vůz se zapnutým majákem vjel tehdy do křižovatky na červenou, kde mu cestu zkřížil řidič Volkswagenu Polo, který měl zelenou.

„Po nárazu byl volkswagen odražen na kolemjdoucího muže. Při nehodě utrpěli řidič VW a chodec těžká zranění, dva policisté ze služebního vozidla utrpěli středně těžké zranění a lehké zranění,“ informovala bezprostředně po nehodě policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že všichni účastníci nehody byli převezeni do nemocnice. Podle ní policisté spěchali do Borského parku, kde bylo nalezeno bezvládné tělo ženy.

Žalobce řekl, že jednoznačným viníkem nehody byl řidič policejního vozu s tím, že při průjezdu křižovatkou pouze s rozsvícenými majákem bez zvukové signalizace měl dbát větší opatrnosti.

Zastavení zákon umožňuje 

„Nicméně jsou splněny podmínky pro to, abych mohl trestní stíhání podmíněně zastavit. Zatím si nikdo z poškozených proti rozhodnutí nepodal stížnost,“ dodal Šustáček.

Podstatou podmíněného zastavení trestního stíhání je dočasné pozastavení probíhajícího trestního stíhání, v jehož průběhu je obviněnému stanovena zkušební doba. Po jejím úspěšném absolvování je trestní stíhání definitivně zastaveno.

Předpokladem pro tento postup je méně závažný charakter provinění. Je možný u všech přečinů a u těch úmyslných trestných činů, u nichž trestní zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby do pěti let. Bez toho, aby se obviněný k činu plně doznal, trestní stíhání podmíněně zastavit nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám