Hlavní obsah

Policista je podezřelý ze sympatií k nacismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Žďárská policie podezřívá třiadvacetiletého policistu z Prahy ze sympatií k nacismu. Na stěnu srubu u Vírské přehrady totiž napsal slib speciálních jednotek SS vůdci Adolfu Hitlerovi. Případ prošetřovala také inspekce ministra vnitra, ale zjistila, že v době údajného spáchání trestného činu ještě nesloužil u policie.

Foto: Vladimíra Krejčí

Úspěšní autoři ze šumperské základní školy v ulici Dr. E. Beneše s knihovnicí Jitkou Sopperovou.

Článek

Sdělil to dnes mluvčí policie Václav Kučera. Mladý policista podle něj navštěvoval srub vyzdobený nacistickými symboly a postavený asi před dvaceti lety na břehu přehrady s dalšími lidmi z Bystřicka. Policisté se o skupinu začali zajímat už loni v listopadu a začali ho spolu s dalším o rok mladším mužem podezírat z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Protože se jednalo o policistu, předali věc inspekci. "Z jejího šetření ale vyplynulo, že mladík tehdy ještě u policie nesloužil, a případ se vrátil do Žďáru," shrnul mluvčí.

Mohlo jít o historický zájem

Policie zatím nikoho neobvinila. "Komisař se zatím seznamuje se spisem a musel si vyžádal další materiály. Na základě konzultace se státním zástupcem pak bude rozhodnuto o další postupu, "uzavřel Kučera.

Podle něj zatím není vyloučeno, že šlo o lidi, jejichž koníčkem je historie II. světové války. "Nemuseli být propagátory a vyznavači myšlenek Adolfa Hitlera," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám