Hlavní obsah

Policii zajímá, kam zmizely milióny na fotbal v Kyjově

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Dva milióny korun. Tolik mají podle výzvy vedení fotbalového klubu FC Kyjov vrátit dva kyjovští zastupitelé Ivo Pojezný, který je i poslancem za KSČM, a Miroslav Běťák (ČSSD) do rozpočtu města. Podle obou jde jen o pomluvu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze jsou spojeny s projektem spojení hodonínského a kyjovského fotbalu. Před dvěma lety vzniklo občanské sdružení MSK Kyjov, které mělo posloužit ke sloučení dvou fotbalových klubů FC Kyjov 1919, s. r. o., a RSM Hodonín.

„Na toto sloučení – převedení licence – obdrželo MSK Kyjov od města Kyjov účelovou dotaci dva milióny korun. Ke sloučení nedošlo, ale dva milióny se do městské kasy nevrátily. S velkou pravděpodobností skončily v hodonínském RSM, kde byly použity, a nikdo neví nač. Nicméně zcela neoprávněně,“ píše na webu výkonný výbor FC Kyjov 1919.

Peníze chybí

Předsedou výboru kyjovského klubu je Darek Opatřil. Ten tvrdí, že takto vyvedené peníze kyjovskému sportu chybí.

„Oba pánové z kyjovské radnice Běťák a Pojezný již ve vedení MSK Kyjov, o. s., nefigurují. Prakticky okamžitě poté, co se průšvih provalil, si rychlostí blesku sbalili svých pět švestek a zbaběle z funkcí odstoupili,“ uvádí FC Kyjov 1919 na svých webových stránkách s tím, že v kauze padlo několik trestních oznámení.

Jelikož se jedná o naprosto nehorázné poškození mého jména, obrátil jsem se na státní zastupitelství.
Ivo Pojezný

To potvrzuje i mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník. Jedno oznámení je spojeno s prověřením možného zneužití finančních prostředků města, dvě mají prověřit pomluvu. „Jde o složitější případ, policisté na něm pracují,“ řekl Zámečník.

Oběti pomluvy?

„Jelikož se jedná o naprosto nehorázné poškození mého jména, obrátil jsem se na státní zastupitelství, aby prošetřilo, zda nedošlo k naplnění skutkové podstaty přečinu pomluvy, popřípadě jiného trestného činu. Myslím si, že útok byl účelově připraven na poškození mé osoby, v té době kandidáta do Poslanecké sněmovny,“ uvedl Pojezný.

Že se stal terčem pomluvy, je přesvědčen i Běťák, jenž je kromě členství v zastupitelstvu ještě předsedou výkonného výboru občanského sdružení ČSTV Hodonín. Tvrdí, že peníze nezneužili, a dokáže prý vše doložit do posledního haléře.

Jiný názor má ale místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (nez.). „Kyjov peníze uvolnil na nákup licence z RSM Hodonín pro MSK Kyjov. Tak se nestalo. MSK licenci nemá a město požaduje vrácení peněz. Pokud jsou naše informace správné, peníze skončily v RSM Hodonín, aniž by MSK Kyjov získalo licenci. Věc šetří policie,“ řekl Právu Kuchař.

Projekt spojení hodonínského a kyjovského fotbalu se před dvěma lety dostal i na pořad jednání hodonínského zastupitelstva, kde RSM Hodonín chtělo získat půldruhého miliónu korun. Neuspělo.

Údajně i proto, že jeho představitel Josef Foltýn byl majitelem krátce předtím uzavřeného lignitového dolu v Mikulčicích, kde zůstali pracovníci bez výplat, neměli zastupitelé pro myšlenku příliš pochopení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám