Hlavní obsah

Policie zadržela osm lidí kvůli dovozu léků na výrobu pervitinu, schovávali je v pneumatikách

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Národní protidrogová centrála (NPC) zadržela a obvinila mezinárodní gang, který do České republiky dovážel léky s obsahem pseudoefedrinu. Osmičlenná skupina je nakupovala v Turecku, v Česku je pak dále distribuovala. Pseudoefedrin je hlavní složkou při výrobě pervitinu. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil ředitel NPC Jakub Frydrych.

Zadržení dealera a odhalení zásilky v pneumaticeVideo: Novinky

 
Článek

Na převážně bulharské pachatele, pašující do Česka velké množství tablet k výrobě pervitinu, se zaměřila policejní akce s názvem Rubella.

„Bylo zadrženo a obviněno osm osob, převážně občanů Bulharska. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s psychotropními látkami jim hrozí 10 až 18 let odnětí svobody. Současně policie zajistila 50 kg tablet s obsahem pseudoefedrinu,” uvedl Frydrych.

Z takového množství tablet je možné vyrobit až 10 kg metamfetaminu, který by se následně dal „na ulici” prodat minimálně za 10 miliónů korun. Podle policejní tiskové zprávy by tato částka mohla při vývozu drog do zahraničí až osminásobně vzrůst.

Skupina měla propašovat tablety po desetikilogramových balíčcích tzv. Balkánskou cestou, ve více či méně sofistikovaných úkrytech, dodal Frydrych. Na jednom ze zveřejněných videozáznamů je například patrné, že dealeři k úkrytu používali také pneumatiky auta.

Policejní zásah při operaci SiestaVideo: Novinky

Češi pašují na Slovensko 

Stejně jako se v České republice dlouhodobě zvyšuje produkce metamfetaminu, tak po něm stoupá poptávka v zahraničí. Na tiskové konferenci promluvil také Marián Geleta, ředitel slovenské Národnej protidrogovej jednotky NaKA, které se počátkem roku podařilo odhalit česko-slovenskou sedmičlennou skupinu, která na východě Slovenska distribuovala metamfetamin a marihuanu.

Foto: Policie SR, .

Pervitin z Ústeckého kraje zajištěný na Slovensku.

„V Michalovcích a na Zemplínské Šíravě tři Slováci a jeden Čech zajišťovali distribuci drog z Ústeckého kraje. Zajistili jsme 1000 gramů metamfetaminu a také 17 tisíc eur a 202 tisíc českých korun v hotovosti,” řekl Geleta. Od listopadu 2014 do ledna 2015 měla skupina propašovat na Slovensko asi tři kilogramy marihuany a kilogram metamfetaminu.

Frydrych k tomu dodal, že v rámci této akce česká policie zadržela tři osoby. Všechny jsou nyní ve vazbě.

Dealeři si drogy vyměňují

Geleta také zmínil nový trend v oblasti distribuce drog, kdy zejména na slovensko-maďarské hranici přistupují čím dál častěji dealeři drog k bartrovému obchodu. „Probíhá výměna metamfetaminu do Maďarska za nové psychoaktivní látky. Toto je trend, který směřuje do budoucna,” prohlásil Geleta.

Foto: Policie ČR

Část zajištěných tablet obsahující pseudoefedrin

„Specifika drogové scény jsou odlišná v zemích EU, česká a slovenská je podobná. Naše spolupráce je velmi intenzívní a bude určitě úspěšná i do budoucna,” zakončil Geleta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám