Hlavní obsah

Policie zadržela dvojici, která ukradla umělecká díla za 80 miliónů korun

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Karlovarští kriminalisté odhalili dvojici zločinců zabývající se krádežemi uměleckých předmětů vysoké historické hodnoty. Celková škoda na odcizených předmětech byla vyčíslena na částku až 80 miliónů korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení zlodějů na SlovenskuVideo: Policie ČR

 
Článek

„V listopadu 2015 došlo ke vloupání do rodinného domu ve Valči na Karlovarsku, kde byly majiteli odcizeny různé umělecké předměty, například obrazy, portréty, sochy, svícny, šperky, mince, knihy nebo kresby v hodnotě několika desítek miliónů korun,“ prozradila mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová.

Podle ní zločinci skrývali odcizené artefakty na Slovensku. „Zloději je nabízeli k prodeji jak na Slovensku, tak i v České republice,“ doplnila mluvčí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarští kriminalisté ukázali část ze zajištěných ukradených uměleckých a historických předmětů.

Při rozkrývání další trestné činnosti na Slovensku spolupracovali karlovarští kriminalisté se slovenskými kolegy. „Po dlouhodobém rozpracování byli ve spolupráci se slovenskými policisty zadrženi na Slovensku dva podezřelí muži ve věku 28 a 36 let. Při realizaci případu bylo provedeno několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků a část uměleckých předmětů v hodnotě nejméně dvacet miliónů korun byla zajištěna,“ uvedla Böhmová.

Díla slíbil zrestaurovat, místo toho si je nechal

Slovenští policisté dále zajistili velké množství zbraní a střeliva souvisejícího s trestnou činností. Mladší z mužů navíc na základě smlouvy o komisním prodeji převzal dva obrazy v hodnotě několika miliónů korun, které si přisvojil a domluvenou kupní cenu do současnosti neuhradil.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarští kriminalisté ukázali část ze zajištěných ukradených uměleckých a historických předmětů.

„Nebo převzal umělecká díla, která měl zrestaurovat či případně prodat, ale místo toho si je ponechal,“ konstatovala policejní mluvčí, podle které byl starší ze zadržených v minulosti opakovaně soudně trestán.

„Oběma mužům bylo sděleno obvinění ze spáchání zvláště závažného zločinu krádeže, z přečinů porušování domovní svobody, poškození cizí věci a zpronevěry. Hlavní organizátor se v současné době nachází ve vazbě, druhý z obviněných je stíhán na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody na pět až deset let,“ uzavřela Böhmová.

Reklama

Výběr článků

Načítám