Hlavní obsah

Policie varuje před šekovými podvodníky z ciziny

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před skupinami podvodníků, kteří zasílají lidem v České republice padělané šeky a zároveň z nich lákají peníze, varují severomoravští kriminalisté. Jen v Moravskoslezském kraji policie eviduje desítky takových pokusů o podvod - v některých případech přišli lidé o miliónové částky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Falešné šeky, které mají v záhlaví uvedeny existující banky mnoha zemí světa, se v České republice, ale například také na Slovensku, začaly objevovat v roce 2005. V poslední době jejich počet poklesl, stále jde ale o několik takových podvodných pokusů měsíčně. Šeky přicházejí zejména ze zemí západní Evropy.

Podvodníci podle policie kontaktuji lidi, kteří po internetu prodávají automobily nebo motocykly. "Pošlou běžnou poštou šek, který vypadá jako pravý a obyčejný člověk v něm padělek nemůže poznat," řekl kriminalista Jiří Jícha z krajské policejní správy. Vysvětlil, že šek je vystaven na mnohem vyšší hodnotu, než je cena vozu.

„Podvodníci pak vyzvou emailem prodávajícího, aby si šek nechal proplatit a rozdíl jim pak zaslal zpět prostřednictvím anonymní zásilkové finanční služby," uvedl Jícha.

Banky mají na ověření 30 dnů

Poslední úspěšně okradenou obětí je podnikatel z Ostravska, který letos v létě obdržel šek na 1,3 miliónu korun. Poté, co mu banka peníze proplatila, odeslal 700 tisíc korun do ciziny. Po několika dnech ale banka přišla na to, že šek je falešný, a tak podnikateli účet zablokovala. Dalším podvedeným je podnikatel, který po obdržení falešného šeku poslal do africké Ugandy zásilku mobilních telefonů. V ruce nyní nemá ani zboží, ani peníze.

Policie upozorňuje, že lidé, kteří si nechají šek proplatit, by si rozhodně měli počkat na ověření jeho pravosti. „V každém případě by lidé neměli posílat peníze do zahraničí, pokud banka nepotvrdí pravost šeku. Banky na to mají třicetidenní lhůtu,“ dodal kriminalista.

Podvodníci pro komunikaci používají e-mailové schránky které jsou umístěné například ve Vietnamu, a peníze si nechávají posílat prostřednictvím služby, která zaručuje anonymitu příjemců peněz. Přesto se severomoravské policii zatím podařilo získat IP adresy podvodníků a v jednom případě dokonce zjistili i totožnost podvodníka, který si peníze vyzvedl.

„.Informace jsme prostřednictvím Interpolu předali kolegům v zahraničí,“ dodal Jícha s tím, že česká policie bohužel nemá zpětnou vazbu a nemá tudíž zatím informace, zda za podvody na českých občanech již byl někdo v zahraničí odsouzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám