Hlavní obsah

Policie ukončila vyšetřování Julínka v kauze letecké záchranky

Policie odložila případ údajně předražených smluv na provozování letecké záchranné služby, ve kterém figuroval bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Jeho vinu se kriminalistům nepodařilo prokázat, uvedla v pondělí Česká televize (ČT). Policie před více než dvěma lety Julínka obvinila z toho, že uzavřením nevýhodných smluv připravil stát o 792 miliónů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Julínek

Článek

Usnesení o trestním stíhání exministra zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství už v létě 2013. Vyšetřovatelé podle něj neshromáždili dostatek důkazů, a museli se tak případem zabývat znovu. Nyní prověřování definitivně ukončili. "K této věci mohu uvést, že policejní orgán skutečně vydal usnesení o odložení věci," řekl ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Julínek v roce 2008 podepsal smlouvu, podle níž mají osm z deseti stanovišť vrtulníkové záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 soukromé firmy Alfa-Helicopter a DAS.

Policie tvrdila, že tak politik způsobil státu škodu 792 miliónů korun. Státní subjekty, tedy policie či armáda, by podle kriminalistů tuto službu provozovaly mnohem levněji. Julínek své obvinění považoval za nesmyslné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám