Hlavní obsah

Julínek podal stížnost proti svému obvinění

Právo, Jiří Hardoš

Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), stíhaný kvůli údajně nevýhodné smlouvě na provozování letecké záchranky se soukromými firmami, se svým obviněním nesouhlasí. Usnesení o zahájení stíhání napadl stížností. „V zákonné lhůtě byla podána stížnost,“ sdělila ve čtvrtek Právu státní zástupkyně Darja Dunajová.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Článek

Julínek, který je momentálně poradcem premiéra Petra Nečase (ODS) pro zdravotnictví, kauzu dosud nekomentoval. Na SMS Práva nereagoval ani ve čtvrtek. V minulosti ovšem popřel, že by cena za služby soukromníků byla přemrštěná.

Jak bude ve své stížnosti argumentovat, zatím není jasné. Podle žalobkyně jde o tzv. blanketní stížnost a její odůvodnění bude teprve doplněno. O stížnosti bude rozhodovat Dunajová, která se proto k případu nechce víc vyjadřovat.

Protikorupční policie minulý čtvrtek obvinila Julínka ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podpisem smlouvy z roku 2008, podle které mají osm z deseti stanovišť letecké záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 společnosti DSA a Alfa-Helicopter, údajně státu způsobil škodu ve výši necelých 800 miliónů korun. Státní subjekty, tedy policie nebo armáda, by podle protikorupčního útvaru službu poskytovaly daleko levněji.

S jednou z firem je Julínek v úzkém kontaktu

Proti tomu se již ohradila jedna ze zmíněných firem. Ředitel společnosti DSA Daniel Tuček v rozhovoru pro Právo řekl, že je tomu přesně naopak, a levnější jsou oni. [celá zpráva]

Firma Alfa-Helicopter zatím kauzu nekomentovala. Vyšlo však najevo, že její představitelé jsou s Julínkem v úzkém kontaktu. Exministr totiž s dvěma majiteli společnosti figuruje v orgánech Nadačního fondu Jana Šebka.

Jak také Právo upozornilo, oba vlastníci Alfa-Helicopter v letech 2009 až 2011 poslali Julínkově ODS sponzorské dary v celkové výši 200 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám