Hlavní obsah

Policie stíhá exstarostu za rozprodání obecního majetku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalý starosta Lisova na jižním Plzeňsku David Fridrich je od pondělí trestně stíhán pro podezření, že před dvěma lety tajně rozprodal obecní majetek a peníze si nechal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Policisté z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality muže obvinili z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a zpronevěry,“ řekl šéf Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Zdeněk Slepička.

Na Fridrichovy čachry s obecním majetkem upozornilo Právo již minulý týden. Místostarosta Lisova Jiří Mouček tehdy Právu potvrdil, že se jednalo o obecní pozemky o celkové rozloze v řádech několika hektarů, které bývalý starosta prodal bez souhlasu zastupitelstva.

Pozemky jsem prodal, ale souhlas zastupitelů jsem neměl bohužel potvrzený na papíře. Ale všichni o tom věděli. Peníze jsem od kupců nedostal.
David Fridrich

„Do obecní kasy z této transakce nepřišla ani koruna,“ uvedl Mouček. Obec, která hospodaří s ročním rozpočtem necelých 1,5 miliónu korun, tak přišla o více než půl miliónu. Navíc policie při vyšetřování zjistila, že exstarosta se ještě pokusil prodat na vlastní triko další obecní parcely, ale to mu nevyšlo.

Obviněný exstarosta tvrdí, že nic špatného neprovedl. „Pozemky jsem prodal, ale souhlas zastupitelů jsem neměl bohužel potvrzený na papíře. Ale všichni o tom věděli. Peníze jsem od kupců nedostal. Byl jsem s nimi domluvený na zaplacení, ale termín se pořád posouval. Mezitím jsem složil funkci, dlouho se nic nedělo. Nikdo nic nechtěl, tak jsem si myslel, že už je všechno v pořádku. No a po roce a půl přišli s touhle verzí, že já jsme ten lump,“ prohlásil Fridrich. Ten starostoval v obci tři a půl roku a předloni sám odstoupil z funkce.

Zda se obec pokusí nelegitimní prodej pozemků zpochybnit a získat je zpět, není jasné. Podle Moučka je situace komplikovaná v tom, že zastupitelstvo není usnášeníschopné, neboť nový starosta nedávno zahynul při dopravní nehodě a obec čekají nové volby až v červenci. Potvrdil ale, že minimálně dva prodané pozemky jsou pro obec důležité. Jejich součástí jsou totiž obecní cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám