Hlavní obsah

Policie stahuje do Plzně jednotky z celé ČR

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ
Aktualizováno

Policie očekává, že v sobotu dorazí do Plzně až 400 příznivců radikálního pravicového hnutí. Přijet by měli také z Moravy a Slovenska, němečtí neonacisté podle poznatků policie nepřijedou. Kromě toho se do Plzně chystají desítky odpůrců neonacismu. Policie proto do města stahuje pořádkové jednotky i z jiných oblastí Česka.

Článek

Policie nasazuje tisícovku mužů. Počítá s možností nepokojů mezi členy pravicového i levicového hnutí. Místem největších konfliktů má být okolí Velké synagogy.

Pravicoví extremisté původně chtěli v Plzni demonstrovat v lednu den před výročím začátku transportů místních Židů do koncetračních táborů. Primátor Pavel Rödl pochod zakázal, podle soudu tak ale překročil svou pravomoc. Sobotnímu pochodu radikálů už radnice bránit nehodlá, pořádkové síly se ale zaměří na dodržování zákona.

Těžkooděnci z celé republiky

"Posílili jsme o 700 policistů pořádkové služby ze všech krajů vyjma severomoravské správy,“ informoval Právo západočeský policejní ředitel Miloslav Maštera. "Největší posila dorazí z hlavního města Prahy,“ dodal.

Pochod je nahlášen na 1. března od 14 do 19 hodin. Jeho trasa, která vede od autobusového nádraží přes ulice Husova, Klatovská, Prešovská na náměstí Republiky a zpět, bude uzavřena včetně všech přístupových ulic. Doprava bude odkloněna. "Uděláme vše pro to, aby byl zachován klid a pořádek a aby se skupiny nesetkaly a nedošlo k přímému střetu,“ informoval jeho zástupce Jaromír Kníže.

:. Naplánovaná trasa pochodu. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.foto: Novinky

Vodní děla, jízda, psi, obrněné vozy i vrtulník

Pro případ nepokojů má policie připravena vodní děla, na místě bude policejní jízda s osmi koni a psovodi se psy, obrněné vozy, vrtulník a další v pohotovosti v Praze. Dorazí také policejní přidělenec za slovenskou policii, připraveni jsou tlumočníci. Oblast synagogy budou monitorovat městští strážníci.

"Jsme připraveni zakročit proti každému, kdo poruší zákon. Stejně tak jsme připraveni na lokální excesy hnutí pravicové i levicové části,“ uvedl Kníže. "Reagovat budeme přímo na konkrétní situace,“ doplnil s upozorněním, že může nastat situace, kdy bude nutné shromáždění rozpustit.

Policejní pohotovost začala v pátek

Policisté budou skupiny monitorovat už při příjezdu, v pohotovosti jsou už od pátku. Soustředí se na přístupová místa do Plzně včetně autobusového a vlakového nádraží a dálnice. Zjištěné skupiny dostanou policejní doprovod.

Lidé v Plzni zabezpečují obchody. PRÁVO/Patrik Biskup

"Monitoring celé Plzně bude pokračovat i po skončení akce, do té doby, než si budeme jisti, že se situace zklidnila a důvody naší činnosti pominuly,“ dodal Kníže. Taková situace může trvat do nočních nebo až ranní hodin dalšího dne. Konkrétní poznatky k tomu, že by pravicoví extrémisté chystali nějakou mimořádnou akci, ale policisté nemají.

Anketa

Jak hodnotíte pochod ultrapravice kolem plzeňské synagogy?
Demokraticky vyjadřují svůj názor
21,2 %
Je to jasná antisemitská provokace
78,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6368 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám