Hlavní obsah

Policie si odnesla víc než deset spisů v kauze korupce v justici

Právo, Radim Vaculík

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) si koncem minulého týdne vyžádali a následně i odnesli z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 více než deset spisů, u kterých mají zřejmě podezření z manipulace a možná i z korupce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právě na tomto zastupitelství doteď pracoval žalobce František Fiala, který je nyní společně se soudcem Ondřejem Havlínem obviněn z korupce při výkonu své činnosti. Oba se přitom specializovali na případy trestných činů v dopravě.

„Policie nám minulý týden předala výzvu o vydání věci, v níž byly specifikovány spisové značky jak zdejšího úřadu, tak policie, a to i s uvedením konkrétních jmen obviněných nebo podezřelých. Shromáždili jsme je a poté policii předložili. Číslo přesné nevím, ale bylo to více než deset spisů,“ řekl v pondělí Právu šéf žalobců z Prahy 2 Tomáš Bláha.

Netuší však, zda všechny spisy zpracovával právě Fiala, ale není to vyloučené. S největší pravděpodobností se jednalo o kauzy souvisejícími s trestnou činností v oblasti dopravy.

„Předpokládám to, protože on (Fiala) prakticky jiné kauzy než z dopravy nezpracovával s ohledem na svou specializaci,“ podotkl Bláha.

Zeman chce zproštění Fialy z funkce

Sám Fiala, který na rozdíl od Havlína zůstal na svobodě, požádal v pondělí podle Bláhy svou nejbližší nadřízenou - náměstkyni pro oddělení dopravy, o patnáctidenní dovolenou.

Ta se mu ale nejspíš výrazně protáhne, protože nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman míní ještě během pondělka navrhnout ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), aby Fialu do skončení případu odstavil z funkce žalobce.

Právu to potvrdila Zemanova mluvčí Helena Markusová a také Bláha. Ten o chystaném návrhu hovořil se Zemanovým náměstkem Igorem Střížem.

„Během dneška ten návrh na dočasné zproštění výkonu funkce bude podán na ministerstvo,“ konstatovala Markusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám