Hlavní obsah

Policie se při ochraně politiků příští týden zapotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie vyhodnotila 20 z plánovaných 282 tuzemských akcí při českém předsednictví v Radě Evropské unie jako rizikové. Na jednotlivé události budou nasazeny stovky policistů, aby zajistili bezpečnost významných osobností, které Česko navštíví. Sdělil to policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Premiér Petr Fiala vítá šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou.

Článek

„Máme před sebou jeden z týdnů, který nás opravdu prověří. Ve dnech desátého až dvanáctého července je neformální jednání ministrů spravedlnosti, vnitra a představitelů Evropské komise. Od úterý do čtvrtka následuje neformální Rada ministrů životního prostředí. Ve čtvrtek a pátek navazuje neformální Rada pro všeobecné záležitosti,“ řekl Vondrášek.

Mimo tyto akce navíc příští týden Česko navštíví izraelský prezident Jicchak Herzog. Podle Vondráška je hlavním úkolem policie postarat se o bezpečnost významných politiků, kteří do Česka přijedou.

Fiala: Český národ má v Evropské Unii význam. Zeman varoval před cenzurou

Domácí

Jen příští týden přijede zhruba 60 osob z evropských ministerstev vnitra a spravedlnosti, o které se budou starat osobní ochránci z ochranné služby Policie ČR.

„Máme za úkol zajistit bezpečnost v místech ubytování. Musíme provést pyrotechnické prověrky v jednacích místnostech. Zejména pak v Kongresovém centru Praha, které bylo vybráno jako hlavní jednací objekt. Pomáháme také s akreditací všech účastníků,“ popsal Vondrášek.

Uzavírky nebudou, protesty se nečekají

Společně s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zajišťuje policie prostřednictvím Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kybernetickou bezpečnost. Ale bude se starat o bezpečnost i mimo Česko.

„Vysíláme do Bruselu celkem 13 našich policistů, aby pomáhali zajišťovat veškeré předsednické akce, které se tam uskuteční,“ podotkl Vondrášek.

Bezpečnost zajistí tisíce nasazených policistů a 150 příslušníků armády, Vojenské policie a celníků.

„Na vybraná jednání bude také z jednotlivých krajských ředitelství vyrážet celkem 120 hlídek,“ dodal Vondrášek. Pomáhat budou zejména s doprovodem kolon delegátů.

Podle ředitele pražské policie Petra Matějčka se ale nechystají žádné trvalé uzavírky. Průjezdy aut politiků budou příslušníci zajišťovat operativně.

České předsednictví EU začalo v Istanbulu projektem Světlo porozumění

Evropa

„Je několik variant. Může se stát, že budeme zastavovat motorová vozidla, aby kolony mohly projet. Budeme mít velké centrální křižovatky obsazeny dopravní policií a v přejezdu kolony je uzavřeme. Také máme centrální řízení dopravy, kdy jsme schopni vozidlu delegátů dát zelenou,“ přiblížil Právu Matějček.

Dodal, že mezi nejvíce vytížené oblasti patří Evropská třída, Dejvice a centrum Prahy. Velké hrozby kvůli předsednictví ale neočekává.

„V tuto chvíli nejsou žádné indicie, že by tady mohlo dojít k masovým protestům proti předsednictví. Prověřovali jsme to. Samozřejmě je vyloučit nikdy nemůžeme, ale sil máme dost,“ konstatoval Matějček.

Reklama

Výběr článků

Načítám