Hlavní obsah

Policie rozkryla obří obchod s chemikáliemi na výrobu pervitinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie zadržela a obvinila 41letého podnikatele, který měl v tuzemsku i za hranicemi nakupovat látky potřebné pro výrobu pervitinu a prodávat je dealerům a výrobcům drogy. Obchody sjednával prostřednictvím své vlastní firmy s chemickými potřebami, jejíž pobočky jsou v Praze, Chomutově a v Chebu. Informaci sdělil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Foto: Policie České republiky

Ilustrační foto

Článek

Podle protidrogové centrály je to rozsahem a dopadem na nelegální produkci pervitinu o nejvýznamnější případ v historii Česka. "Jedná se také o první případ, kdy se podařilo odhalit takto rozsáhlé nelegální nakládání prodejce s chemickými látkami, jinak nepodléhajícími regulaci," uvedl Frydrych.

Zadržený Čech byl obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a v případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení. Podle Frydrycha bylo současně zahájeno trestní stíhání firmy, jejímž prostřednictvím obviněný chemikálie k výrobě drogy údajně prodával. Společnosti hrozí peněžitý trest, propadnutí majetku a zrušení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Policistům se během vyšetřování podařilo odhalit nelegální prodej nejméně 4,1 tuny jódu a 2,4 tuny červeného fosforu. Pro výrobu jednoho kilogramu pervitinu je potřeba zhruba 1,4 kilogramu jódu a 0,4 kilogramu červeného fosforu.

Zajistili milióny korun a luxusní auta

Při samotném zadržení podezřelého policisté zajistili deset kilogramů pseudoefedrinu, tři kilogramy pervitinu, šest miliónů korun v hotovosti, 4,7 miliónu korun ve směnkách, další chemické látky, velkokapacitní laboratoř na výrobu pervitinu a pět luxusních osobních automobilů.

Chemické látky pocházející od obviněného byly zajištěny v nelegálních laboratořích na území Karlovarského, Ústeckého, Středočeského kraje a v Praze. Celkem je to pět velkokapacitních laboratoří s odhadovanou produkcí v řádech stovek kilogramů pervitinu. Přímí výrobci pervitinu jsou stíháni v oddělených trestních řízeních.

Drogu vyrábějí v příhraničních oblastech 

Počet odhalených varen pervitinu a množství zabavené drogy loni v Česku vzrostl. Policie zajistila rekordních téměř 70 kilogramů pervitinu, což bylo více než dvojnásobné množství proti roku 2012. Odhalených varen přibylo o 26 na 261. Jejich počet byl ale výrazně nižší než v předchozích letech, kdy policie ročně odhalila i přes 300 nebo 400 varen.

Výroční zpráva Národní protidrogové centrály za loňský rok upozorňuje na to, že drogové podsvětí ovládly hlavně zločinecké skupiny z Vietnamu, jež se odklánějí od pěstování konopí a aktivity přesouvají právě k výrobě pervitinu.

Gangy podle policie vyrábějí pervitin zejména v příhraničních oblastech, kde se zvyšuje poptávka od zahraničních uživatelů drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám