Hlavní obsah

Policie prověřuje úhyn syslů v Mladé Boleslavi. Někdo měl zasypat nory

– Mladá Boleslav

Policie v Mladé Boleslavi prověřuje úhyn kriticky ohrožených syslů obecných. Při výstavbě domů tam mělo dojít k usmrcení zvířat a zničení jejich přirozeného prostředí. Neznámému pachateli hrozí až tři roky vězení.

Foto: Policie ČR

Policie zdokumentovala území pomocí dronu.

Článek

„ČIŽP (Česká inspekce životního prostředí) se domnívá, že právnická osoba provádějící stavební práce na uvedené lokalitě (či jiné osoby) se mohla dopustit trestného činu, neboť při stavební činnosti na předmětných pozemcích došlo k usmrcení jedince kriticky ohroženého druhu živočicha, respektive dochází k poškozování jedinců kriticky ohroženého druhu živočicha,“ řekl Novinkám mluvčí inspekce Jiří Ovečka.

Mladou Boleslav sužují králičí mrtvoly v ulicích

Domácí

Sysel je podle zákona chráněným živočichem, a tak inspekce musela podat trestní oznámení na Okresní státní zastupitelství v Mladé Boleslavi, které to následně postoupilo policii.

Mluvčí policie Barbora Schneeweissová uvedla, že k usmrcení syslů mělo dojít při výstavbě řadových domů. Policie již provedla ohledání místa, ke kterému využila také dron. Spolupracuje s odborníkem inspekce.

Žáka ve škole v Mladé Boleslavi kousl sklípkan

Krimi

Na případ upozornila místní organizace ČSOP Klenice (Český svaz ochránců přírody), podle níž mělo dojít k zavezení mateřských nor s mláďaty. Na plochy byla odvezena zemina a stavební materiál. Území je přírodní památkou Bezděčín, jež je chráněna také jako evropsky významná lokalita. Známější je lokalita syslů na Radouči, kde žije mnohem početnější populace.

Policie případ vyšetřuje jako neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám