Hlavní obsah

Policie odložila vyšetřování lyžařů, kteří údajně nepomohli ženě pod lavinou

Policie odložila vyšetřování pádu laviny v Krkonoších, po kterém v březnu zemřela 35letá skialpinistka. Horská služba tehdy uváděla, že ženě nepomohli ostatní lyžaři. Podle závěru vyšetřovatelů ale nebyl spáchán trestný čin.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z vrtulníku při akci v KrkonošíchVideo: Marek Dvořák / ZZS Královéhradeckého kraje

 
Článek

Jak vyplynulo z vyšetřování, do Špindlerova Mlýna přijela v březnu z pracovních důvodů čtveřice známých. Následně se měla i přes zákazy tehdy platného opatření proti šíření koronaviru vydat na skialpy.

„Když dorazila na polské straně do Černého kotle pod Velkým Šišákem, strhla lavinu, která zavalila dva z nich. Jednatřicetiletý muž se z laviny bez zranění vyhrabal, 35letá žena ale zůstala zasypána,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Ženě, která zemřela po pádu laviny v Krkonoších, ostatní lyžaři nepomohli

Krimi

Zbývající dva muže lavina minula. Všichni tři začali podle policie ženu následně hledat a přivolali záchranáře, kteří ji našli po asi 70 minutách. Po resuscitaci byla převezena do nemocnice, kde zemřela.

„Vyšetřovatel proto případ odložil. Došel k závěru, že se nejedná o podezření z trestného činu, a tudíž věc nelze vyřídit jinak. Podezření ze spáchání přestupku, porušení vládního nařízení omezení volného pohybu osob mezi okresy, jsme předali k příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ doplnila mluvčí.

Horská služba: Nepodíleli se na pomoci

Horská služba v březnu uvedla, že na místě tragédie bylo celkem šest skialpinistů. Tři z nich při sjíždění lavinového žlabu Černého kotle strhla lavina, zbylí tři zůstali nad odtrhem.

Tři skialpinisté, kteří do žlabu Černého kotle nevjeli, zavolali o pomoc na linku 155. Tím však jejich aktivita zřejmě skončila.

„Nepodílejí se na kamarádské pomoci, čekají v sedle Martinovky na horskou službu, ještě před jejím příjezdem odjíždějí,” stálo v analýze horské služby.

Skialpinistka, kterou zavalila lavina v Krkonoších, zemřela

Krimi

Účinně nepomohli ani skialpinisté stržení lavinou, kteří podle horské služby neměli žádnou lavinovou výbavu ani neznali základní pravidla lavinové záchrany.

Svědčí o tom i fakt, že nalezenou lyžařskou hůlku skialpinistky vytáhli ještě před příjezdem záchranářů a dali na úplně jiné místo. Určení místa zasypání lyžařky přitom mohlo být podle záchranářů velkou pomocí.

„Určení původní polohy hůlky na rozsáhlém laviništi pak činilo velké potíže a bylo jen orientační," uvedli záchranáři.

Foto: Aktu.cz

Záchranná akce v Krkonoších kvůli lavinám

Reklama

Výběr článků

Načítám