Hlavní obsah

Policie obvinila účetní Nemocnice Na Homolce, měla pomáhat Dbalému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie obvinila hlavní účetní a auditorku Nemocnice Na Homolce Emilii Bialešovou. Měla pomáhat obviněnému exšéfovi nemocnice Vladimíru Dbalému. Uvedla to ve středu Česká televize. Spolu s Bialešovou policisté obvinili ještě dalších pět lidi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dbalý (uprostřed) na archivním snímku

Článek

„Obvinění se týká veřejných zakázek Nemocnice Na Homolce - na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Tímto jednáním vznikla podle policie škoda v celkové výši přes 50 miliónů korun a mezi obviněnými došlo v souvislosti se zadáním uvedených zakázek k předání úplatků v celkové výši převyšující 10 miliónů,” uvedl státní zástupce Zdeněk Matula.

Web Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými jsou také advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a znovu i bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

Jeden člověk je ve vazbě

Obviněné osoby policie podle žalobce Matuly stíhá mimo jiné pro trestné činy přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Lidovkám.cz řekla, že jednoho člověka policie zadržela, protože u něj státní zástupce shledává důvody pro vazbu.

O Emilii Bialešové se rozepsal exředitel nemocnice Vladimír Dbalý ve svém deníku, když se zmínil o systému externího účetnictví, ze kterého měl na provizích získat 250 tisíc měsíčně. [celá zpráva]

Z účetního byznysu, jak v březnu informoval deník Právo, totiž kromě ředitele profitovala ve velkém hlavně Bialešová, jejíž firma zakázku v roce 2008 získala a jejíž podpis tak byl podle všeho od té doby jak pod vystavovanými fakturami za vedení účetnictví, tak pod příkazy k jejich proplacení ze strany Homolky. Ostatně současný ředitel nemocnice Ivan Oliva to už dříve označil za ukázkový střet zájmů.

Příjem na pět let

Příslušnou smlouvu s Bialešovou o outsourcingu účetních služeb, o kterou se intenzivně zajímá protikorupční policie, podepsal Dbalý podle svých detailních záznamů 4. srpna 2008 a poznamenal si k tomu následující: „Otevřeno šampaňské. Celý projekt by mi měl zajistit potenciální pravidelný měsíční příjem cca 250K po dobu pěti let. Dokončení prvního konstruktivního projektu.“ (písmenem M označoval Dbalý milióny, K představuje tisíce, pozn. red.).

Podle zápisků v ředitelském deníku měla Bialešová každopádně v souvislosti s externím účetnictvím inkasovat každý měsíc do vlastní kapsy mnohem více než sám Dbalý. Vyplývá to mimo jiné z poznámek o jednom z mnoha konfliktů, které ředitel s touto šedou eminencí Homolky zejména ve druhé polovině svého působení měl.

Dbalý je obviněný od loňského jara spolu se svým tehdejším náměstkem Michalem Toběrným a dalšími dvěma lidmi kvůli zakázkám na nákup gamma nože a digitalizaci chorobopisů. Policie při tehdejším zatýkání prohledávala i sídlo firmy Bialešové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám