Hlavní obsah

Policie obvinila pět lidí kvůli zakázkám pro správu radioaktivního odpadu

– Praha • Aktualizováno

Policisté v pondělí obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Uvedl to vrchní státní zástupce Jakub Bílý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle serveru Seznam Zprávy detektivové od rána zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy.

„Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání pěti fyzických a jedné právnické osoby pro zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, a to v souvislosti s veřejnými zakázkami zadavatele Správa úložišť radioaktivních odpadů,” informoval Bílý.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej uvedl, že jeho útvar provádí úkony trestního řízení a podávání informací si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství.

Ministr Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že je o policejním zásahu v SÚRAO informován, ale nezkoumal jeho důvody. "Pokud mají policie a případně orgány činné v trestním řízení nějaké podezření, nechť ho vyšetří. A pokud se ukáže, že někdo se dopustil nějakého protiprávního jednání, nechť je podle zákonů České republiky potrestán," řekl ministr na tiskové konferenci k energetické bezpečnosti.

Čeští kriminalisté prověřují válečné zločiny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Podle serveru Hlídač státu uzavřela SÚRAO v posledních letech 626 smluv v celkové hodnotě sedm miliard korun. Seznam Zprávy píšou, že policisté se zajímají o roli ředitele SÚRAO Jana Prachaře v některých tendrech.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Správu úložišť v roce 1997 zřídilo ministerstvo průmyslu a obchodu, od roku 2001 je organizační složkou státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám