Hlavní obsah

Policie obvinila jednoho z šéfů českých pravicových extrémistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policisté obvinili jednu z nejvýznamnějších postav neonacistického hnutí v ČR z podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Policie provedla proti neonacistickému hnutí utajenou razii, po níž obvinila dva lidi. Uvedla to v pátek TV Nova.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obviněný muž byl v minulosti spojován s mezinárodní neonacistickou organizací Blood and Honour (Krev a čest) a fungoval v hnutí Národní odpor.

Policie muže obvinila z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Údajně šířil materiály s neonacistickou tematikou.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták potvrdil obvinění dvou mužů. Obviněný muž se televizi odmítl vyjádřit.

Policie v posledních dvou letech zaměřila na příznivce extremismu větší pozornost. Civilní kontrarozvědka, Bezpečnostní informační služba, počátkem května uvedla, že aktivita pravicových extremistů v prvních třech měsících letošního roku poklesla. Vývoj neonacistické scény podle služby ovlivnily zejména loňské zásahy policie proti jejím členům a soudní řízení ukončené zákazem Dělnické strany (DS). Pravicoví radikálové jsou tak v současné době roztříštěnější a nejednotnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám