Hlavní obsah

Policie obvinila dalšího výtržníka z tragické bitky před diskotékou

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Z výtržnictví, ublížení na zdraví a podpory a propagace fašismu obvinili ústečtí policisté dalšího účastníka tragického konfliktu před mosteckou diskotékou Neprakta, při níž v noci z 26. na 27. prosince zemřeli dva mladí lidé. "Obviněný je stíhán na svobodě," uvedl Jiří Volprecht ze severočeské kriminálky. Z ochranky zatím nikdo obviněn nebyl.

Foto: Marek Musil

Člen odborné poroty Tomáš Matonoha

Článek

Jde už o pátého obviněného účastníka osudového střetu, který stál život osmnáctiletého syna mosteckého strážníka a jeho o rok staršího kamaráda. Oba mrtví i všech pět obviněných stálo na stejné straně konfliktu. Skupinka se podle policie pokoušela násilím dostat do klubu. Ochranka po dvou vlnách útoku údajně nejdřív vypálila varovné výstřely. Padlo jich celkem osm, z nichž dva byly smrtelné.

Výtržníci od začátku vyšetřování tvrdili, že nebyli ozbrojeni a na diskotéku se prý chtěli dostat za kamarádem. Ochranka naopak tvrdí, že měli baseballové pálky a byli velmi agresivní. Majitel klubu Josef Smolík to dokazoval rozbitým sklem v zamřížovaných dveřích a zničeným autem. Střílet se podle něj začalo až ve chvíli, kdy se v rukou útočníků objevila pistole. Ta se však na místě nenašla.

Obvinění ochranky policie zatím nepředpokládá

V závěru minulého týdne se rekonstrukcí tragické události policisté pokoušeli zjistit, kdo byl ozbrojený, kde přesně stál a jak se choval. Ani po jejím skončení neobvinili jediného muže z ochranky. "Zatím nepředpokládáme, že bychom někoho z ochranky obvinili," uvedl v pátek Voprecht s tím, že nyní policie čeká na závěry znalců pro boj zblízka a z oboru balistiky. Zpráva by měla být k dispozici do měsíce.

Zatímco první čtyři obvinění se zřejmě dopustili jen výtržnictví, poslední mladík se bude zpovídat také z pokusu o těžké ublížení na zdraví, z lehkého ublížení a také z propagace a podpory hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů. Ještě před tím, než skupinka zaútočila na ochranku Neprakta klubu totiž mladíci řádili i na další diskotéce.

Na samý závěr druhého vánočního svátku se podle policie porvali před mosteckým klubem Kosmos. Konflikt údajně vyprovokovali mladíci, kteří se o hodinu později prali s ochrankou Neprakty. Jeden z nich hajloval. Jako organizované skupině hrozí obviněným až tříleté vězení.

Policie se zabývá také vymáháním výpalného na Mostecku, o němž informovaly sdělovací prostředky. "Sestavili jsme speciální tým vyšetřovatelů a zřídili telefonní linku, na níž se lidé mohou se svými poznatky obrátit," uvedla mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová. Na telefon 974 421 351 už zavolalo víc než dvacet lidí. Jen zlomek z nich chtěl zůstat v anonymitě . Linka bude v provozu do 20. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám