Hlavní obsah

Policie nevěděla, že tuneři z Prahy přejíždějí sem a tam. Ti o tom přitom sami on-line informovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní noční sraz tuningářů v Praze, Mladé Boleslavi a v Jičíně rozpoutal debatu ohledně toho, zda policie na neukázněné řidiče správně reagovala. Ta zároveň nedokázala ani zjistit, jestli z Prahy přejíždějí do jiného města nebo se vrací zpět. Organizátoři přitom své plány dopředu zveřejňovali na sociální síti.

Skupinka 150 tunerů v Praze zablokovala Nuselský most. Video: Novinky

 
Článek

„Půlnoční srazy a rejsingy“, oznamoval organizátor pražských tuningových srazů tři dny dopředu, že se v pražských Štěrboholech sejdou desítky příznivců rychlých aut. „Doraz s plnou nádrží, bude se hodně jezdit. V 0:00 startujeme a odjíždíme,“ avizoval.

Noční kolaps na Nuselském mostě. Vytuněná auta závodila, policie nezasáhla

Krimi

Na základě tohoto oznámení pražská policie zorganizovala opatření, do kterého zapojila speciální pořádkovou jednotku, dopravní policii a prvosledové hlídky. „Z informací poskytnutých pražským policejním ředitelstvím vyplývá, že po skončení akce bylo ukončeno i opatření v daném místě s tím, že akce skončila a její účastníci se rozjíždějí,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Tehdy zhruba 200 řidičů při odjezdu ztotožnili a zkontrolovali.

Podle něj pražská policie informace o tom, že by skupina měla odjíždět mimo Prahu, neměla. Bylo 23:18, tedy osmnáct minut po oficiálním začátku srazu, a organizátor na Instagramu oznámil všem, že se odjíždí do Mladé Boleslavi. I s mapou. O 15 minut později se 200 vozidel rozjíždí a pomalu odjíždí.

Foto: Instagram

Pokyn k přejezdu do Mladé Boleslavi

Pražská policie neměla jakékoliv indicie, že by setkání mělo pokračovat na jiném místě v Praze či mimo ni.
Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán

Stejně tak učinilo i v 0:29 ráno, z Mladé Boleslavi přejelo na Valdštejnovo náměstí v Jičíně. Ani tady na skupinku zhruba 200 vozidel policisté nečekali. Ani nemohli, podle jejich vyjádření o počínání skupinky na centrálním náměstí nevěděli ani ve chvíli, kdy po něm účastníci driftovali. A dva přítomní strážníci jen přihlíželi.

Odjezd před Nuselský most

Akce v Jičíně tedy skončila marným zásahem policie. „Na linku 158 nikdo v kritický okamžik nevolal. Dověděli jsme se to po vlastní ose. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky, které dorazily, když už všechno končilo,“ popsala v předchozím vyjádření mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová. Na akci se na náměstí dívala jen dvojice strážníků, které prý nezbylo nic jiného než jen přihlížet. „Zasahovat ve dvou lidech proti takovému množství účastníků akce nemělo smysl,“ míní velitel strážníků Karel Juryca.

Z Jičína skupina přejela na dálnici D11 k obci Bříství, šlo o zhruba 60 kilometrů dlouhou cestu. A tady organizátor s předstihem oznámil, že přejíždí zpět do Prahy. „Odjezd na OMW před Nuselákem směr do centra. Budou divy,“ napsal v příběhu. O tom, že budou blokovat Nuselský most, účastníci podle informací Novinek dopředu vůbec nevěděli. Ani toto policie podle svých slov nevěděla, ačkoliv v tu chvíli účastníci přejížděli už poněkolikáté.

Foto: Instagram

Z dálnice D11 přejížděla skupinka na čerpací stanici před Nuselským mostem.

„Neměli jsme informace o tom, že by skupina přejížděla zpět do Prahy. Ani o tom, že by měla mířit na Nuselský most,“ popsal Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk. Bocán v tiskové zprávě napsal, že o tomto „záměru nebyly dostupné poznatky předem“.

Policie aktuálně vyhodnocuje dostupné materiály a kamerové záznamy, zjišťuje i totožnost účastníků srazu. Bocán na závěr vyjádření přislíbil, že policie bude do budoucna přijímat rozšířená opatření, která budou spočívat v důsledném monitoringu pohybu účastníků i po skončení akce.

Řev motorů a kvílení pneumatik probudilo Jičín. Po srazu vytuněných aut zůstala zničená dlažba

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám