Hlavní obsah

Řev motorů a kvílení pneumatik probudilo Jičín. Po srazu vytuněných aut zůstala zničená dlažba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okolo šedesáti vytuněných aut, ale i obyčejné škodovky probudily řevem motorů a kvílením pneumatik v noci na neděli obyvatele sedmnáctitisícového Jičína. Vozy předvedly na centrálním Valdštejnově náměstí noční driftovou exhibici. Policie přijela na místo pozdě, po řidičích zůstala už jen poškozená dlažba v historickém centru města.

Driftování na náměstí v centru JičínaVideo: Taxi Nonstop Jičín a Okolí, Novinky, Novinky

 
Článek

Stížnosti Jičíňáků na údajně pozdní zásah policie a městských strážníků neberou konce. Policejní hlídky dorazily na místo, když se nad historickým centrem brány Českého ráje vznášel už pouze odér spálených pneumatik. Zhruba stovka účastníků předem neohlášené, tedy nepovolené spontánní akce, za sebou nechala stopy po pneumatikách na místy poškozené historické čedičové dlažbě a nevyspalé obyvatele v širším okruhu městského centra.

Nikdo nám nevolal, hájí se policie

Řvoucí stroje vtrhly do Jičína jako velká voda a stejně rychle zmizely. „Trvalo to odhadem pětadvacet minut. Divím se, že policajti dřív nezasáhli. Přijeli, když už bylo po všem, někdy okolo půl jedné ráno. Mezitím mi několikrát volala známá, že jí probudili děti, všude je hrozný rámus a nic se proti tomu nedělá,“ řekl Novinkám provozovatel jičínské taxislužby Vladimír Šturma, jehož kolegové noční driftovou show natočili.

Jednalo se o skupinku z Prahy, která podobné akce nepravidelně organizuje. Oznámení o vyjížďce dávají na sociální sítě. Ve většině případů na poslední chvíli.

Noční kolaps na Nuselském mostě. Vytuněná auta závodila, policie nezasáhla

Krimi

Státní policii o rámusu motorů a kvílení pneumatik na Valdštejnově náměstí podle mluvčí Šárky Pižlové žádný z očitých svědků incidentu neinformoval. „Na linku 158 nikdo v kritický okamžik nevolal. Dověděli jsme se to po vlastní ose. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky, které dorazily, když už všechno končilo. Policisté z Jičína byli v tu dobu mimo město na zásahu. Záležitost bude řešit jičínská městská policie,“ doplnila Pižlová.

Ani strážníky prý nikdo neinformoval

Velitel Městské policie v Jičíně Karel Juryca nechápe vzájemnou neinformovanost jednotlivých policejních složek. Kolona driftařů měla vyrazit z Prahy do Jičína přes Mladou Boleslav, kde v podvečer předvedla před tamním nákupním centrem podobnou show.

„Pokud bychom věděli, že se řítí na Jičín, včas bychom náměstí a přilehlé ulice uzavřeli. Takto jsme se o tom dověděli teprve v okamžiku, kdy auta začala vjíždět do města, což už bylo pozdě. Jedné dvoučlenné hlídce, která byla zrovna k dispozici, nezbylo než přihlížet a celou věc alespoň dokumentovat. Zasahovat ve dvou lidech proti takovému množství účastníků akce nemělo smysl,“ míní Juryca.

Pokud bychom věděli, že se auta řítí na Jičín, včas bychom náměstí a přilehlé ulice uzavřeli
velitel strážníků Juryca

Díky poznatkům a dokumentaci pořízené strážníky čeká řadu účastníků jičínského driftování správní řízení s hrozbou nemalé pokuty a náhrady škody. „Nelze vyloučit, že půjde o trestný čin se škodou přesahující deset tisíc korun,“ předjímá Juryca.

„Škoda na dlažbě přesáhne podle prvotních odhadů dvacet tisíc korun. Technické služby se dlažbu snaží vyčistit, nicméně bude nutné povolat specializovanou firmu. Policie na místě zastihla několik posledních aut, která po upozornění spořádaně odjela,“ konstatoval jičínský místostarosta Petr Hamáček (KDU-ČSL).

Nešlo o první svévolný drift

Jičín před zhruba dvěma lety už podobnou driftovou jízdu v městském centru zažil. Vymazlený bavorák jednoho z reprezentantů tohoto progresivního motoristického sportu měl na Valdštejnově náměstí trhat dlažbu. Driftaře tehdy policisté zajistili dřív, než stačil speciálně upravené auto naložit na lafetu.

Muže ve Slezsku v práci přimáčkl na sloup náklaďák. Letěl pro něj vrtulník

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám