Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat muže, který vyhrožoval Babišovi zastřelením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie navrhla obžalovat muže, který čelí stíhání za vydírání premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to ve středu šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Předpokládá, že dozorový státní zástupce o návrhu rozhodne do konce tohoto týdne. Obviněnému hrozí podle dřívějších informací dva až osm let vězení.

Foto: ČTK

Andrej Babiš na tiskové konferenci

Článek

Obviněný muž žil ve Španělsku, které ho do Česka předalo na základě evropského zatýkacího rozkazu. Český soud ho následně poslal do vazby, a to kvůli obavám z útěku nebo z opakování trestné činnosti.

Babiš: Útočník mi vyhrožoval, že zastřelí mě i rodinu

Domácí

Na případ upozornil koncem února Babiš, který v televizním diskusním pořadu uvedl, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Řekl, že policie ho o věci informovala letos 8. ledna a následně střežila jeho dům. Premiérova manželka poté odcestovala do Dubaje a její snímky ze zahraničí se objevily na sociálních sítích. Babiš dal její cestu do souvislosti s výhrůžkami, podle něj se doma bála.

Premiér později doplnil, že mu obviněný muž zaslal omluvný dopis a že dotyčnému odpustil. K případu podle vlastních slov vypovídal na policii, jeho manželka nikoliv.

Španělský server NIUS v polovině února napsal o zadržení hledaného Čecha, kterého česká policie podezírá z výhrůžek smrtí Babišově manželce a synovi. Údajně po Babišovi chtěl, aby do pěti dnů abdikoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám