Hlavní obsah

Policie: Naše země neplodí vrahy, ale zloděje

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V posledních třech letech policie zaznamenala každý rok méně než 355 tisíc trestných činů. Stagnuje i počet spáchaných vražd, kdy v letech 2001 a 2002 se jich každý rok událo 234 a loni 232. Vrásky policii dělají různé krádeže. Tvoří 70,8 procenta veškeré kriminality, která byla loni spáchána. Skoro každý druhý trestný čin spadá na vrub recidivistů.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"Naše země neplodí vrahy a násilníky, ale zloděje," komentoval statistiku loňské kriminality policejní prezident Jiří Kolář na čtvrteční bilanční tiskové konferenci. Uvedl, že ze 232 loni spáchaných vražd byly ve 106 případech motivem rodinné a osobní vztahy. Jen šest vražd bylo spácháno na objednávku.

"Při loupežném přepadení bylo zavražděno 53 lidí, ze sexuálních motivů tři lidé, ve třech případech matky zavraždily novorozeně a 61 vražd bylo spácháno z jiných motivů," upřesnil Kolář.

Počet vražd v roce 2003
motivpočet
osobní a rodinné vztahy106
při loupežném přepadení53
sexuální3
na objednávku6
vražda novorozence matkou3
jiný61
celkem232

Vraždy zaujímají v evidenci loni spáchaných 23 898 násilných a mravnostních trestních činů necelou jednu setinu procenta. "Ale i tak je to špatné číslo, protože tyto činy mají neodčinitelné následky pro oběť. Na rozdíl od majetkové a hospodářské kriminality," poznamenal policejní prezident.

Krádeže jsou méně společensky závažné

Ve srovnání s rokem 2002 poklesla objasněnost kriminality o 2,8 procenta a je na úrovni 39 procent. Nejhůře se policii objasňují kapesních krádeže, vykrádání a krádeže aut. "U krádeží aut se objasněnost pohybuje mezi 15 až 17 procenty, ještě horší je to u krádeží věcí z aut, kde kolísá okolo 10,5 procenta," přiznal Kolář.

Přesto tuto a další majetkovou trestnou činnost označil za méně nebezpečnou. Přiznal však, že si je vědom, že právě krádeže lidi nejvíce sužují.

Celkové počty vybrané kriminality za rok 2003
vraždy232
skutků v drogové problematice3760
trestních věcí v problematice korupce870
případ extremismu259

Trestná činnost policistů

Kolářovi vadí především několik let trvající propastné rozdíly mezi počtem stíhaných a obžalovaných policistů. Zatímco počet obviněných příslušníků každoročně vzrůstá, počet obžalovaných klesá. "Když mi někdo vrátí tolik věcí, tak se nad tím začnu zamýšlet," řekl dnes Kolář na adresu státních zástupců, kteří případy policistů vyšetřují.

Inspekce ministra vnitra loni předala návrhy na trestní stíhání 513 policistů. Státní zástupci z tohoto počtu obžalovali 241 policistů a soudy vynesly rozsudky jen v 94 případech. Policisté se dopouštěli násilné i majetkové kriminality. "Případy korupce v podobě úplatkářství byly odhaleny tři," přiznal.

Kolář označil loňský rok za velmi složitý a těžký ať už kvůli odhalení lajdácké práce při vyšetřování sériových vražd spáchaných manžely Stodolovými, nebo pro časté útěky zadržených z policejních služeben. Ze 150 až 160 tisíc zadržených totiž policistům ročně prchne asi 35 osob. Dalším problémem jsou pak podle Koláře dopravní nehody, kterých se policisté dopustili pod vlivem alkoholu.

"Trestnost policistů je hlubší problém. Souvisí s procesem generační obměny policistů," uzavřel policejní prezident bilanci kriminality uplynulého roku.

Anketa

Stali jste se někdy obětí zlodějů?
jednou
21,8 %
dvakrát
15,9 %
tři a vícekrát
43,3 %
ještě mě neokradli
19 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 522 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám