Hlavní obsah

Porota: Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Expolicista Derek Chauvin, obviněný z vraždy černocha George Floyda, je vinen, rozhodla v úterý porota soudu v Minneapolis. Floyd zemřel loni v květnu poté, co mu běloch Chauvin devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Případ vyvolal celosvětové protesty proti rasismu, násilí a debatu o rasismu a postupech policie v USA.

Foto: Jane Rosenberg, Reuters

Derek Chauvin na obrázku ze soudní síně

Článek

Chauvin zůstane ve vazbě. O délce trestu zatím rozhodnuto nebylo, informovala agentura AP.

Chauvin čelil dvěma různě vážným obviněním z vraždy a jednomu ze zabití. Porota ho shledala vinným ve všech třech bodech. Verdikt, který zněl shodně „vinen”, přečetl soudce.

Dvanáct porotců v pondělí jednalo čtyři hodiny a v projednávání pak pokračovali i v úterý. Při rozhodování se opírali o důkazní materiály v podobě videí a o výpovědi 45 svědků, včetně kolemjdoucích, policistů a lékařů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Derek Chauvin (vpravo) se svým obhájcem u soudu v Minneapolis

Obžaloba tvrdila, že Chauvin jednal při zatýkání Floyda lehkovážně, neřídil se výcvikem a přímo tak zapříčinil Floydovo úmrtí.

Obhajoba naopak tvrdila, že se jen snažil dostat pod kontrolu mnohem silnějšího zatýkaného, který odmítal se strážníky spolupracovat. Floydovo úmrtí přičítala obhajoba především jeho dlouhodobému zdravotnímu stavu, drogám, které mu našli vyšetřovatelé v krvi, či otravě oxidem uhelnatým, který podle ní vycházel z výfuku nedaleko stojícího nastartovaného auta.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Muž v Minneapolis při čekání na verdikt nad policistou Derekem Chauvinem, obviněném za smrt George Floyda

Reklama

Výběr článků

Načítám