Hlavní obsah

Němec viněný ze sprejování na Karlův most podal dovolání

– Praha

Německý turista Benjamin Wittig, který spolu se svým bratrem v létě 2019 posprejoval jeden z pilířů Karlova mostu, nesouhlasí s rozsudkem, kterým mu soudy uložily roční podmínku, peněžitý trest 100 000 korun a vyhoštění na pět let. Proti verdiktu podal dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, uvedla dnes Česká televize. Mladší z bratrů Niclas Steiger se k činu už dříve přiznal a stejný trest přijal.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Nápis měl podle policejního měření rozměry 5 krát 2,2 metru.

Článek

Nápis se na pilíři mostu objevil v polovině července 2019. Restaurátoři ho začali odstraňovat 27. července a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat 40 000 korun.

Foto: Novinky

Niklas Steiger a Benjamin Wittig u soudu

V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo. K odstranění se následně přihlásil Miroslav Černý. Uvedl, že nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry. Laboratorní výsledky ukázaly, že zdivo mostu nebylo nečekanou akcí poškozeno.

Sníh zasypal Prahu, na Karlově mostě se objevili běžkaři

Domácí

Steiger se k činu od počátku přiznával a trest přijal. Mimo jiné u soudu v minulosti uvedl, že si neuvědomil, na jak významnou památku graffiti umístil. Starší z bratrů obvinění naopak odmítl, podle něj nápis na most nastříkal pouze Steiger.

Soudy však konstatovaly, že nápis na pilíř nasprejovali oba bratři, vycházely mimo jiné z výpovědí svědků. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 při vynášení rozsudku uvedla, že Wittig mohl obvinění odmítat kvůli tomu, aby po odsuzujícím rozsudku nepřišel o své civilní zaměstnání v německé armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám